Alpacem (nekdanji Salonit Anhovo)

Vlada postavila zahteve, ki jih trenutno ne more izpolniti nihče na svetu

Žiga Kariž
30. 8. 2024, 19.20
Deli članek:

V podjetju Alpacem (nekdanji Salonit Anhovo) so se obrnili na ponudnike rešitev širom sveta, od EU do ZDA in Kitajske, ter povsod dobili enak odgovor. Zahtev slovenske vlade z obstoječimi sistemi ni mogoče izpolniti.

Bobo
Cement je strateška surovina in zaprtje edine cementarne pri nas bi hudo prizadelo gradbeno panogo.

Nevladne organizacije, med njimi Eko Anhovo in dolina Soče, Inštitut 8. marec in Umanotera, so se lani združile v akciji Naj Anhovo zadiha ter s pomočjo podpisov državljanov v parlament vložile predlog sprememb Zakona o varovanju okolja (ZVO-2), s katerimi so se izenačile okoljske zahteve sežigalnic in sosežigalnic. Čeprav je stroka ves čas sprejemanja zakonskih sprememb opozarjala, da tako ostrih zahtev, kot jih predpisuje zdaj že spremenjeni zakon, nima nobena država v EU in da tehnologij, ki bi omogočile doseganje novih standardov, ni, so poslanci in poslanke spremembe podprli z veliko večino.

Za prilagoditev štiri leta

Da bi zakon začel veljati, mora vlada sprejeti še podzakonske akte. Trenutno je v javni obravnavi Uredba o spremembah Uredbe o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig, ki bo podlaga za izdajo okoljevarstvenih dovoljenj. V podjetju Alpacem (nekdanji Salonit Anhovo), ki ga bodo sprejete spremembe najbolj prizadele, so upali, da bodo vsaj v uredbi določene morebitne izjeme, a ni tako. Upravljavci naprav za sosežig bodo morali namreč po novih pravilih uskladiti obratovanje naprav z okoljevarstvenim dovoljenjem v delu, ki se nanaša na omenjene strožje mejne vrednosti emisij, v štirih letih od njegove pravnomočnosti.

Bobo
V Alpacemu izpostavljajo, da glede na meritve kakovosti zraka okolje, v katerem delujejo, ne izstopa od drugih krajev v Sloveniji.

Neizvedljivo

Kot so izpostavili na včerajšnji novinarski konferenci, v uredbi nove mejne vrednosti niso navedene s številkami, pač pa je v uredbo le prenesena dikcija iz zakona, ki pravi, da morajo naprave za sosežig izpolnjevati enake zahteve kot naprave za sežig. Alpacem Cement je pregledal zakonodajne pogoje obratovanj cementarn na ključnih trgih v Evropi, Švici, na Kitajskem, v Braziliji, Indiji, Rusiji in ZDA. Njihova analiza je pokazala, da nobena od teh držav nima tako strogih zakonodajnih pogojev, kot jih predvideva ZVO-2A. Tudi poročilo, ki ga je leta 2019 za Evropsko komisijo pripravilo podjetje Eunomia, kaže, da nobena cementarna v EU nima predpisanih mejnih vrednosti, ki bi bile skladne z vsemi zahtevami ZVO-2A.

V nasprotju z evropskim pravnim redom?

Ob tem predsednik uprave Aplacema Tomaž Vuk izpostavlja, da sta parlament in vlada sprejela nepreverjen zakon. Pravna ureditev EU namreč določa, da morajo biti zakonski predpisi preverjeni, na način, da se ugotovi, ali so sploh izvedljivi. »S takšno zakonodajo Sloveniji grozi deindustrializacija. Neskladnost z evropskimi standardi bi lahko odvrnila prihodnje naložbe, tudi tuje, še posebej v kapitalsko intenzivnih panogah,« je dodal.

Sašo Švigelj
Predsednik uprave Alpacema Tomaž Vuk si želi poitične rešitve.

Želijo si politične rešitve

Kot je povedal Vuk, si v Alpacemu želijo, da bi lahko našli politično rešitev, da pa v podjetju že razmišljajo tudi o potencialnih pravnih postopkih. Ministrstvo za okolje ima do marca čas, da Alpacemu izda novo okoljevarstveno dovoljenje. Zakonodaja trenutno še dovoljuje, da ministrstvo naredi izjemo in podjetju kljub strožjim predpisom izda dovoljenje. A Tomaž Vuk opozarja, da je v pripravi že nov Zakon o varovanju okolja (ZVO-3), v katerem naj bi že bila določba, da so izjeme lahko zgolj začasne.

Ogrožena delovna mesta

Če po javni obravnavi v uredbi ne bo sprememb ali pa Alpacemu v okoljevarstvenem dovoljenju ne bodo odobrene izjeme, ni izključeno, da bodo lastniki primorani zapreti proizvodnjo, Slovenci pa bomo izgubili edino podjetje, ki proizvaja cement, ki v EU velja za strateško surovino. Ob tem bi delo izgubilo 900 ljudi. Kot je povedal Vuk, so lastniki podjetja začudeni, da Slovenija s tako lahkotnostjo sprejema nepreverjene zakone, pa vendar so trenutno še pripravljeni vztrajati in vlagati ter razvijati naložbo v Sloveniji.

M24/Sašo Radej
Med najglasnejšimi zagovorniki neuresničljivih sprememb zakona je bil Inštitut 8. marec.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste