Kontroverzna izraelska političarka

Levica zaradi Cipi Livni grozi z bojkotom blejskega foruma; pozivi k uvedbi kazenskega postopka

J.V./STA
28. 8. 2024, 15.55
Posodobljeno: 28. 8. 2024, 17.16
Deli članek:

Levica se je danes pridružila pozivom civilne družbe, naj Blejski strateški forum prekliče vabilo nekdanji izraelski zunanji ministrici Cipi Livni, sicer napovedujejo bojkot mednarodne konference. Kot so sporočili iz najmanjše koalicijske stranke, pričakujejo, da predstavniki Izraela na forumu ne sodelujejo v nikakršni obliki.

Profimedia
Blejski strateški forum med letošnjimi gosti navaja nekdanjo zunanjo ministrico in podpredsednico izraelske vlade Cipi Livni.

Blejski strateški forum med letošnjimi gosti navaja nekdanjo zunanjo ministrico in podpredsednico izraelske vlade Cipi Livni. Potem ko so nevladniki iz Gibanja za pravice Palestincev in Solidarnostnega odbora za svobodno Palestino v ponedeljek vlado pozvali k umiku vabila izraelski političarki, se je tej pobudi danes pridružila tudi Levica.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, je bila Livni v letih 2008 in 2009 kot takratna zunanja ministrica soodgovorna za vojaško operacijo v Gazi, med katero so izraelske sile ubile več kot 1100 Palestincev.

Levica še opozarja, da so oblasti v Združenem kraljestvu zaradi njene vloge v tej operaciji zanjo izdale tudi priporni nalog.

Ob tem so spomnili še na lanskoletne izjave politične veteranke, ko je po začetku obleganja Gaze dejala, da Izrael ni odgovoren za smrti civilistov, ki jih vojska ubije na območjih, na katerih je odredila evakuacijo, kar da kaže na njeno podporo trajajočemu genocidu v Gazi.

Slovenija je pred meseci priznala Palestino kot samostojno in suvereno državo. Temu diplomatskemu koraku mora slediti bolj odločna politika bojkota ter umik vlaganj in uvedba sankcij proti državi Izrael, še predlagajo v stranki.

V primeru, da se bo Livni vendarle udeležila foruma, bodo članice in člani Levice forum v celoti bojkotirali. K temu pozivajo tudi ostale udeležence dogodka.

Medtem so pri Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) danes skupaj z več drugimi organizacijami državno tožilstvo in policijo pozvali k uvedbi kazenskega postopka proti Cipi Livni zaradi vojnih hudodelstev.

Tudi oni so izpostavili njeno vlogo v izraelski vojaški operaciji v Gazi konec leta 2008 in v začetku leta 2009. "Ukrepanje slovenskih organov pregona je nujno, da se prepreči nekaznovanost za najhujša mednarodna hudodelstva, ki se še vedno izvršujejo zoper palestinsko prebivalstvo," so sporočili iz PIC.

Poleg centra so pod pozivom podpisani še Gibanje za pravice Palestincev, Mirovni inštitut, Solidarnosti odbor za svobodno Palestino, Zavod za kulturno raznolikost Open, Iniciativa Mestni Zbor ter Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je danes na novinarski konferenci po seji vlade o pozivih glede Livni dejal, da organizacija foruma poteka s strani ministrstva za zunanje in evropske zadeve. Kot je dodal, te točke niso odpirali na sestanku koalicije, ki je bil pred sejo vlade.

MZEZ je v torek v odzivu na pozivu sporočil, da je BSF regionalni strateški forum, ki združuje ljudi različnih, tudi nasprotujočih si pogledov. "Namen foruma je spodbujanje dialoga in razumevanja med različnimi akterji, tudi v najbolj zahtevnih in konfliktnih okoliščinah," so zapisali.

Zagotovili so še, da je vodilo slovenske zunanje politike na Bližnjem vzhodu doseg dogovora o politični rešitvi dveh držav, Izraela in Palestine, ki živita v miru drug z drugim. V tem kontekstu pa je po oceni ministrstva ključnega pomena, da slišimo in razumemo poglede vseh strani, vključno z izraelsko, saj lahko le na ta način prispevamo k iskanju trajnih rešitev in krepitvi mirovnega procesa.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste