Gradbeni projekt desetletja

V igri za prenovo železniške postaje v Ljubljani le še en ponudnik

Primož Cirman
28. 8. 2024, 17.30
Deli članek:

V igri za prenovo železniške postaje v Ljubljani, trenutno največjega infrastrukturnega v prestolnici, je ostal le še en ponudnik.

Sašo Švigelj
Že pred začetkom pogajanj o končni ceni projekta je državna direkcija izločila drugega ponudnika.

To je konzorcij, ki ga vodi Železniško gradbeno podjetje (SŽ-ŽGP) v lasti Slovenskih železnic, združuje pa več največjih domačih gradbincev:

- Kolektor Igin, ki je v lasti skupine Kolektor (v njej ima glavno besedo Stojan Petrič),
- Cestno gradbeno podjetje (CGP) iz Novega mesta, ki ga lastniško obvladujejo družbe Darija Južne,
- GH Holding, ki je v lasti direktorja Blaža Miklavčiča.

Po naših informacijah je namreč državna direkcija za infrastrukturo že pred začetkom pogajanj o končni ceni projekta izločila drugega ponudnika – podjetje Vzdrževanje in obnova cest (VOC) Celje. Ta naj bi oddal nepopolno ponudbo, zaradi česar se direkcija pogaja le še s SŽ-ŽGP. Kot smo neuradno izvedeli, bo razplet pogajanj jasen predvidoma v prvi polovici septembra.

Ponujena cena: 247 milijonov evrov

Odločanje o izvajalcu osrednjega dela prenove ljubljanske železniške postaje traja že leto dni. Na prvi razpis, ki ga je direkcija objavila novembra, sta prispeli dve ponudbi: konzorcij SŽ-ŽGP (261 milijonov evrov z DDV) in VOC Celje (295 milijonov evrov). Obe ponudbi je zavrnila, saj sta krepko presegali ocenjeno vrednost, ki je takrat znašala 167 milijonov evrov (z DDV).

Sašo Švigelj
Največji državni železniški projekti, vredni več sto milijonov evrov, se serijsko dražijo. Na fotografiji ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Marca so na direkciji, ki spada pod okrilje ministrstva za infrastrukturo, razpis ponovili. Nanj sta se spet prijavila ista kandidata, le da je tokrat konzorcij SŽ-ŽGP ponudil 247 milijonov evrov, torej 14 milijonov evrov manj kot prej, VOC Celje pa 260 milijonov evrov. Tudi tokrat je bilo to več od ocenjene vrednosti, ki jo je direkcija ob ponovljenem razpisu določila pri 211 milijonih evrov (z DDV), zato so sledila pogajanja. Od kod takšne razlike med ponujeno ceno in ocenjeno vrednostjo? Kot smo že poročali, so oceno vrednosti projekta na direkciji izdelali leta 2022, ko so pripravljali dokumentacijo za razpis. Pri tem naj bi največje razlike nastala pri nekaterih postavkah cen materialov. Na direkciji naj bi tako vrednost kubičnega metra betona ocenili na 90 evrov. Viri iz gradbenih krogov so nam zatrdili, da ta številka v ponudbi konzorcija znaša 130 evrov, torej skoraj polovico več. Podobna odstopanja naj bi bila tudi pri ceni kilograma železa, še višja pa pri ceni enega metra tira.

Kmalu tudi gradnja Emonike

Prenova železniške postaje sicer zajema gradnjo novega nadhoda s postajno dvorano z dvigali, tekočimi stopnicami in tekočimi trakovi za hitrejši prehod čez nadhod, ki bo omogočal povezavo za pešce med centrom mesta in Bežigradom. V postajni dvorani so predvideni prostori za prodajo kart, čakalnica za potnike in sanitarije. Skupna površina predvidenih objektov nadhoda s postajno dvorano je 13.665 kvadratnih metrov.

Marko Vavpotič
V igri za prenovo ljubljanske železniške postaje je ostal le še konzorcij, ki ga vodi Železniško gradbeno podjetje (SŽ-ŽGP) v lasti Slovenskih železnic (SŽ). Na fotografiji generalni direktor SŽ Dušan Mes.

Obenem bodo izvajalci nadgradili še tirno infrastrukturo, prenovili signalnovarnostne naprave in obnovili sedanji podhod. Po prvotnih načrtnih bi morali pogodbo za novo železniško postajo podpisati že januarja, gradnja pa bi se začela prejšnji mesec. Priprave in dela tečejo tudi pri drugih delih prenove železniške postaje. Že skoraj leto teče gradnja nadomestnega in razširjenega železniškega nadvoza nad Dunajsko cesto s spremljajočimi deli na tirni infrastrukturi. Kmalu pa naj bi se začela tudi gradnja 350 milijonov evrov vrednega komercialnega dela projekta Emonika, kjer je investitor madžarska bančna skupina OTP. Ta bo obsegal trgovski in zabaviščni center, poslovno stolpnico, hotel in stanovanja.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste