Hoteli v Istri

Prvič v zgodovini piranskega turizma so po številu nočitev Madžari prehiteli Avstrijce

Sonja Ribolica
27. 8. 2024, 06.13
Deli članek:

Avstrijci? Nemci? Morda Čehi? Ne. V Istri je bil julija pravi bum madžarskih gostov. V prvem delu avgusta so prvo mesto spet prepustili Avstrijcem, ki so že nekaj let najštevilnejši tuji gosti. Hotelirji v Istri so z dosedanjo sezono zadovoljni, ob koncih tedna in za pretekle praznike so bili hoteli polno zasedeni. Ob toplem vremenu bi lahko Istra goste privabljala še dolgo v jesen.

Primorske novice
Med tujimi gosti je sicer največ Avstrijcev, a letos je bilo veliko Madžarov in Čehov.

Četudi odštejemo sluzenje morja, ki je konec junija vneslo nemir med kopalce in turistične delavce, je letošnja sezona vseeno posebna. Spremenili so se trgi, od kdor prihaja največ gostov. In med turisti je bilo letos precej več Francozov, Čehov, Slovakov, zlasti pa Madžarov.

»Julija se je prvič v zgodovini turizma v piranski občini zgodilo, da so se na prvo mesto po številu nočitev uvrstili Madžari in tako prehiteli Avstrijce. Ti so v prvi polovici avgusta spet pridobili primat. Toda vsi ti premiki kažejo, da za nas do zdaj tradicionalne turistične trge dohitevajo ostali trgi, kot so Madžarska, Češka, Slovaška, veliko je tudi Francozov,« poudarja Patricija Gržinič, direktorica Turističnega združenja Portorož.

Tomaž Primožic/FPA
Portoroški hotelirji si obetajo dober obisk tudi septembra.

Madžari so dobri gostje

Opozarja, da bi se morali znebiti vseh predsodkov in stereotipov iz preteklosti, češ da »vzhodnjaki« niso dobri gosteje in da bolj malo zapravijo. »Nasprotno, vsi hotelirji, tudi direktor petzvezdičnega hotela Kempinski Palace, pravijo, da so Madžari zelo dobri gostje. Brez težav plačajo sobo za 700 evrov na noč. Nekateri seveda, kot to velja za goste iz drugih držav,« pravi Patricija Gržinič.

V hotelih Lifeclass ocenjujejo, da je sezona taka, kot so pričakovali. Julija so imeli nekoliko manj nočitev kot lani. »Razlog lahko pripišemo razglasitvi insolventnosti večje turistične agencije FTI Group, ki je v naših hotelih za tuje goste več let organizirala dopustovanja, v manjši meri pa delnemu zaprtju hotela Riviera, ki se je še obnavljal. Avgust pa se po nočitvah in trenutnih rezervacijah do konca meseca izkazuje kot primerljiv z lanskim letom, kar nas zelo veseli,« pravijo v hotelih Lifeclass. Dosedanji del sezone ocenjujejo kot uspešen, saj so kljub spremembam v obisku rezultati stabilni in dosegajo pričakovanja.

Sonja Ribolica
Sejem starin je v soboto kljub vročini pritegnil veliko obiskovalcev.

Gostje trošijo približno toliko kot prejšnja leta

Največ gostov, ki izberejo hotele Lifeclass, prihaja iz Avstrije, sledijo Madžari, Italijani, Slovenci in Nemci. Italijani so se letos res nekoliko bolj pogumno vrnili, v letošnjem avgustu jih je bilo več kot v lanskem. V zunajpenzionski ponudbi ne opažajo posebnega upada. Nasprotno, na področju kulinarike se veselijo, da je prenovljena ponudba v lokalih ob plaži pritegnila več gostov kot lani. Tudi za wellness storitve na plaži je letos nekoliko več zanimanja. Nasploh ocenjujejo, da je potrošnja primerljiva s preteklim letom, ponekod celo malenkost boljša.

Sonja Ribolica
Na Tartinijevem trgu je poleti vedno živahno.

Z rezervacijami dobro kaže tudi za september

Pravijo, da je druga polovica avgusta za zdaj obetavna, rezervacije se gibljejo po pričakovanjih. Tudi napovedi za september so zelo optimistične, predvsem zaradi povečanega števila skupinskih rezervacij.

S poletno sezono v treh letoviščih v Istri so v skupini Sava Hotels & Resorts zelo zadovoljni. Zasedenost je zelo dobra, primerljiva z lanskim letom, tudi potrošnja je približno enaka. Petina gostov je domačih, med tujimi prednjačijo Avstrijci, Čehi, Madžari, kar nekaj je bilo tudi Francozov. Trenutne rezervacije do konca leta kažejo na zelo dobro zasedenost.

Tudi v Eurotasovih hotelih so zadovoljni z dosedanjim obiskom. »Naši hoteli so bili vse konce tednov v celoti zasedeni, tako je bilo tudi za pretekle praznike. Tudi napovedi za prihodnje tedne so dobre. Če se bo tako nadaljevalo, bomo zelo veseli,« pravi Dagmar Pečovnik iz družbe Eurotas hoteli.

Med tujci prevladujejo Avstrijci, Nemci, Čehi, Poljaki, vse več je Francozov ... Avgusta so imeli več slovenskih gostov kot prejšnja leta. »Morda se je kdo raje ustavil pri nas, kot da bi vozil še vsaj kako uro do hrvaške obale. Nekateri so se avgusta mogoče ustrašili tudi novic, češ da se v hrvaškem morju spet gosti sluz. Mnogi so nas spraševali prav to, kakšno je morje pri nas, ali je sluz,« pravi Pečovnikova. Spet pa so se opogumili tudi italijanski gostje, ki jih je bilo zaradi praznika največ sredi avgusta.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste