Polfinale na balvanih

Izjemna Janja Garnbret pometla z balvani in konkurenco!

S.R.
6. 8. 2024, 09.56
Posodobljeno: 6. 8. 2024, 12.54
Deli članek:

Prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju Janja Garnbret si bo na olimpijskih igrah znova poskušala pokoriti svetovno konkurenco. Za končni boj za odličja se je morala danes najprej prebiti skozi prvi del polfinala, kar je opravila suvereno.

STA
Janja Garnbret

Korošica Janja Garnbret je seveda prva zvezdnica športnega plezanja na svetu. V svetovnem pokalu je nanizala že 45 zmag, na olimpijskih igrah pa cilja na nov podvig v plezalni steni, a se je morala za končni boj za odličja na balvanih najprej prebiti čez prvi del polfinala, ki se je začel ob 10. uri. Enako velja za drugo slovensko plezalko Mio Krampl. V četrtek nato sledi drugi del polfinala s težavnostnim plezanjem, finalni obračun na balvanih za ženske pa je na sporedu v soboto. Za odličja se bori 20 plezalk, a jih po četrtkovi preizkušnji v finale odhaja samo osem.

Od slovenskih plezalk se je prva v steno podala Mia Krampl, ki je sicer precej močnejša v težavnostnem plezanju. Nastopa kot 12 tekmovalka, medtem ko Garnbret pleza kot zadnja. Mii Krampl se je na prvem balvanu po nekaj poskusih vendarle uspelo prebiti čez problematično prvo cono, kjer so imele težave tudi druge plezalke. Kaj več od tega ji ni uspelo. Prvega od štirih balvanov je zapustila s 4,6 točke. Po drugem balvanu je imela 14,5 točke, po tretjem 24,2 točke, prvi del polfinala pa je končala z 28,4 točke.

STA
Janja Garnbret

Janja Garnbret brez konkurence

Ob 11.40 uri se je na prvi balvan podala tudi Garnbret, ki je že na začetku dokazala, da tudi danes misli resno. Bliskovito je preplezala težavno prvo cono in nato s prvim balvanom opravila suvereno. 25 točk je bilo v žepu. Drugi ji je predstavljal še manj težav. Ni še dobro prijela prvega oprimka, pa je bila že na vrhu. 50 točk, pa sta jo čakala še dva balvana! Na tretjem balvanu je imela na začetku nekaj smole. Zdrs ji je odškrnil nekaj točk, a je v drugem poskusu tudi s tem balvanom opravila z odliko. Po treh balvanih je imela 74,9 točke. Četrti balvan je za Janjo predstavljal nekoliko trši oreh, a je na koncu še četrtič priplezala na vrh, kar je med plezalkami uspelo le izjemni Korošici.  S kar 99,6 točke izkupička je prvi del polfinala končala sama na vrhu. Druga je Francozinja Oriane Bertone s 84,5 točke, tretja pa Američanka Brooke Raboutou s 83,7 točke.

STA
Janja Garnbret

...................

Janja Garnbret je trdno odločena, da bo v Parizu ubranila zlato kolajno v športnem plezanju, ki jo je osvojila ob olimpijski premieri tega športa na zadnjih igrah v Tokiu, poroča STA. Kot pravi, je za to naredila vse in potrebuje le kanček športne sreče. Pariz pa je zanjo posebno prizorišče, saj je tukaj leta 2016 osvojila prvi naslov svetovne prvakinje.

Tokrat je prednosti več. "V Tokiu so mi bila čustva, ki sem jih doživljala, neznana. Zdaj vem, kaj lahko pričakujem. Ta izkušnja res pomaga," je ob prihodu v Pariz dejala 25-letna plezalna šampionka, vesela, da igre v Franciji potekajo brez zaščitnih mask in koronskih ukrepov.

O formi pa pravi, da ne bi mogla biti boljša, še poroča STA. "Na treningu nisem dala le 100 odstotkov, dala sem jih 200. Počutim se dobro pripravljeno in ne bi moglo biti boljše. Tekmovati mora le prava Janja, s pravo energijo. Seveda bom potrebovala malo sreče, zvezde mi bodo morale biti naklonjene. Tudi nazadnje mi je šlo dobro. Zdaj sem pilila podrobnosti, tiste pomanjkljivosti s svetovnega pokala v Innsbrucku in spet stopila nov korak naprej. Jaz sem svoje res opravila, seveda kolajne ni lahko ubraniti, a obžalovanja, da česa nisem naredila, pri meni ne bo."

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste