Četrtfinale v odbojki

Poljaki premočni za borbene Slovence

S.R.
5. 8. 2024, 06.43
Posodobljeno: 5. 8. 2024, 12.06
Deli članek:

Slovenski odbojkarji so danes ob zgodnji 9. uri začeli četrtfinalni dvoboj s Poljsko, ki pa se je izkazala za premočnega nasprotnika. Slovenci so morali po treh zmagah v skupinskem delu morali priznati premoč prvi reprezentanci na svetu.

STA
Četrtfinalni obračun med Slovenijo in Poljsko.

Preostali četrtfinalni pari so Italija-Japonska, ZDA-Brazilija, Francija-Nemčija.

Potem ko so varovanci Gheorgheja Cretuja z rezultatom 3:2 ugnali domačine Francoze, so se kot neporaženi uvrstili v četrtfinale olimpijskih iger. Tako še naprej vzdržujejo izjemno formo, ki jo kažejo že celotno leto. Pred olimpijskimi igrami so namreč blesteli že v ligi narodov. Uspešno leto so nato v Parizu kronali z zmagami proti Kanadi, Srbiji in Franciji, trem renomiranin ekipam, ki že dlje časa krojijo sam vrh svetovne odbojke. A tam so že nekaj časa tudi Slovenci, ki so v zadnjem obdobju dokazali, da lahko premagujejo tudi najboljše.

Četrtfinalni tekmec je postal znan v soboto, ko je Italija s 3:1 ugnala Poljsko. Slovenija je tako v četrtfinalu nesrečno naletela na prvo ekipo sveta Poljsko. Slovenski odbojkarji so Poljake sicer uspeli premagati na zadnji tekmi turnirja lige narodov v Antalyi konec maja, ko so slavili kar s 3:0, a so se jim poljski odbojkarji nato konec junija maščevali na zaključnem turnirju v Lodžu. V tekmi za končno tretje mesto v ligi narodov so kot domačini Slovence odpravili prav tako z rezultatom 3:0.

Poljaki začeli silovito

Slovenija je po začetnem udarcu kapetana Tineta Urnauta in nato protinapadu drugega Korošca Klemna Čebulja sicer povedla z 1:0, a je po večkratni izmenjavi napadov nemudoma sledilo izenačenje ter nato še vodstvo Poljske. Ta je tekmo pričakovano začela z izjemnim servisom, kar je eno njenih najmočnejših orožij, pa tudi odlično obrambo. Začetek tekme je tako pripadal Poljakom, ki so povedli s 7:3. Poljaki so nato prednost nekaj točk uspeli držati do sredine niza in nato še dodatno stopiti na plin. Poljsko odbojkarji so v prvem nizu naredili izjemno malo lastnih napak, obenem jih je krasila izvrstna obramba. Selektor Cretu je moral pri rezultatu kar 17:12 vzeti pol minute odmora. Slovenci so poskušali loviti zaostanek, a poljski odbojkarji niso popuščali. Prednost petih točk iz sredine niza je bila prevelika. Prvi niz se je zaključil z rezultatom 25:20.

Drugi niz v rokah Slovencev

Začetek drugega niza je nato pripadal Slovencem, ki so povedli s 3:1, a so Poljaki hitro vzpostavili ravnotežje in s silovitim servisom Wilfreda Leona izenačili na 4:4. Sledila je izenačena igra, pri čemer so točko prednosti ohranjali Poljaki. Prvi del drugega niza je zaznamovala izenačena igra, pri čemer so točko prednosti ohranjali Poljaki. Slovenci so po odlični obrambi nato uspeli prevzeti prednost, a le za trenutek. Sledilo je izmenjavanje vodstva do 15 točke, nakar so si poljski odbojkarji uspeli priigrati dve točki prednosti, a je Jan Kozamernik odgovoril z odličnim servisom in rezultat znova izenačil na 17 točki. Slovenija je nato celo povedla, zato je moral poljski selektor, sloviti srbski podajalec Nikola Grbić, vzeti pol minute odmora. Pri izenačenju je na začetni udarec znova prispel nevarni Leon, Poljska pa je znova povedla za točko (21:20), ter nato z napadom Bartosza Kureka prednost še povečala na dve točki. Pol minute odmora je moral vzeti tudi Cretu. Koristno! Slovenija je Kureka uspela ujeti v bloku in rezultat izenačiti na 23:23, nato je Urnaut z izjemnim servisom povedel, Slovenci pa so izkoristili prvo zaključno žogo.

STA
Četrtfinalni obračun med Slovenijo in Poljsko.

Odgovor Poljakov

Poljaki so v tretjem nizu povedli s 4:0 in silovito nadaljevali. Na začetni udarec je znova stopil Leon, ki je s kar tremi asi poskrbel za poljsko vodstvo s sedmimi točkami razlike (10:3). Niz je bil na tej točki že videti izgubljen. Ob tako učinkoviti igri Poljakov je takšna prednost neulovljiva. Slovenci se niso predali, a jih Poljaki niso spustili blizu. Sredi niza so vodili s 15:7. Za nekaj napetosti je poskrbel vstop mladega slovenskega upa Roka Možiča, ki je nanizal nekaj uspešnih napadov, a bi Slovence v tretjem nizu lahko rešil le še čudež. Poljaki so imeli pred zaključku tretjega niza udobno prednost štirih točk (18:14), ki je do konca niso več izpustili iz rok. Ravno obratno. Tretji niz se je končal z rezultatom 25:19 v korist Poljske, ki jo tako le še niz loči od polfinala. 

Poljaki boljši še tretjič

Slovenci so četrti niz začeli z Možičem. Na klopi je ostal Tonček Štern. Začetek niza se je začel izenačeno, slovenski odbojkarji so se po slabem tretjem nizu vrnili v igro. Po nekaj izmenjavah in drame je bil rezultat poravnan na 7:7, nato je za servisno črto znova stopil Leon, ki je poskrbel za poljsko vodstvo. Poljska se je znova odlepila, Cretu pa je moral odreagirati s premorom. Poljakov to ni vrglo s tira. Sredi niza so vodili z rezultatom 16:13, sledil pa je nov silovit servis Kureka. V igro se je vrnil Štern, znova pa je zadišalo, da bi lahko Slovenci vendarle ukradli četrti niz. Izid je bil namreč na 18 točki znova poravnan. Žal so sledile nove tri točke Poljakov, ki so imeli pred zaključkom tega niza še enkrat udobno prednost. Do konca niza je niso več izpustili iz rok.

Pri Sloveniji je največ točk, 16, zbral Klemen Čebulj, 13 jih je pristavil kapetan Tine Urnaut. Za Poljsko je Wilfredo Leon Venero dosegel 20 točk, kapetan Bartosz Kurek pa 19.

Kozamernik čestital nasprotniku: Naredili smo vse

"Naredili smo vse, kar smo lahko, pustili smo vse na igrišču, do konca smo ostali ekipa, kar je najbolj pomembno. Moramo priznati, da so Poljaki igrali res fenomenalno. Delovala sta jim napad in servis, zelo težko jih je bilo krotiti. Pokazali so svojo kakovost, danes so bili žal boljši," je za RTV Slovenija športno priznal Kozamernik.

STA
Četrtfinalni obračun med Slovenijo in Poljsko.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste