Normalna nevihta

Obsežna nevihta vstopila v Slovenijo. Pihalo, deževalo in ohladilo ozračje

G.G./STA
1. 8. 2024, 16.39
Posodobljeno: 1. 8. 2024, 22.16
Deli članek:

V popoldanskih urah so se začele pojavljati nevihte. Nekaj pred 21. uro je Slovenijo z zahoda dosegel nevihtni sistem, ki je s seboj prinesel močnejše sunke vetra.

Bobo
Pogled na večerno nebo s Socerba.

"Obsežna nevihta je že nastala zahodno od nas in bo v naslednji uri ali dveh dosegla tudi Slovenijo. Pazljivo predvsem zaradi močnih sunkov vetra!" so okoli 19. ure zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso). Nekaj po 20.30 je bila ta nevihta na robu zahodne Slovenije in res je s seboj prinesla nalive in krepak veter, ki je ohladil ozračje. Ob 20.30 so z Uprave za pomorstvo sporočili, da je ladijski promet v koprskem pristanišču začasno ustavljen zaradi močnega vetra, poroča Uprava za RS za zaščito in reševanje.

Normalna poletna nevihta je torej šla mimo, tokrat brez posledic. Z Arsa so sporočili, da so ob prehodu nevihtne linije sunki vetra presegli 70 km/h v Vipavski dolini, na Goriškem in ob morju. Najvišjo hitrost je izmerila boja Zarja v Tržaškem zalivu, in sicer 986 km/h.

meteo.si
Nevihtni sistem, ki prinaša močne sunke vetre je bil ob 20.30 tik pred vstopom v Slovenijo.

Dežurna meteorologinja na Arsu Eva Bezek je pred tem napovedala, da nas bo zvečer oziroma v začetku noči iz Italije dosegel sistem neviht. Te bodo s seboj prinesle zelo močne sunke vetra, ki bodo tudi povzročali veliko nevšečnosti na Obali. "Sunki vetra bodo lahko ob morju presegali tudi 100 kilometrov na uro in tudi smer bo zelo neugodna, severna do severozahodna, kar pomeni tudi slabe novice za vse, ki morda kampirajo kje na prostem v Istri ter na Primorskem. Priporočamo jim spremljanje dogajanja ter seveda, da se po potrebi umaknejo na varno," je opozorila Bezek.

Nad našimi kraji so se že okoli 15. ure začele pojavljati napovedane nevihte, sprva na Gorenjskem in Kočevskem. Obe sta se z zahodnimi vetrovi pomikali proti vzhodu. Nevihti, ki sta nastali v zgodnjih popoldanskih urah, sta samo navadni poletni nevihti, ki pa sta ponekdo prinesli s sabo večjo količino padavin in točo.

V nekaterih kampih opozorili goste

V kampu Adria Ankaran so pred napovedanim poslabšanjem vremena že spraznili vodotoke in obrezali drevesa, svoje goste pa so opozorili na vremensko napoved in jim svetovali, da pospravijo svoje stvari, da jih v primeru močnejše burje ne bi odneslo, so pojasnili za STA. Opozorili so tudi gostinske lokale, da pravočasno pospravijo senčnike. V kampu Fiesa zaenkrat niso posebej opozarjali svojih gostov, v kampu Lucija pa se tako danes kot ob vseh drugih vremenskih preplahih ravnajo po navodilih in glede na obvestila civilne zaščite ter o slabi napovedi goste opozarjajo že ob njihovem prihodu. Tako so storili tudi tokrat.

V Ljubljani odprti parkirni hiši

Zaradi napovedanih neurij bosta v nakupovalnem središču Aleja in Citypark v Ljubljani ponoči odprti parkirni hiši. Prebivalci Ljubljane bodo lahko svoja vozila pripeljali zvečer in jih naslednje jutro odpeljali. Parkiranje bo brezplačno, so sporočili iz Aleje in Cityparka.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste