Nadzor

Ob grožnji z napadom na šole je policija ravnala neustrezno

R.T.
30. 7. 2024, 11.26
Posodobljeno: 30. 7. 2024, 13.18
Deli članek:

Kaj je pokazal nadzor nad delom policije v primeru morebitne grožnje z nasiljem v šolah?

Sašo Švigelj
Fotografija je arhivska

Nadzor je pokazal nekaj nepravilnosti in pomanjkljivosti pri evidentiranju in poslovanju z informacijo o grožnji. Gre za komentar pod člankom z naslovom V streljanju na Finskem v osnovni šoli umrl šolar, dva ranjena  na spletni strani 24ur.com aprila letos. Komentar naj bi med določeno javnostjo povzročil vznemirjenje in strah.

Direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge Darijo Levačić je danes pojasnil, da informacija ni bila ustrezno evidentirana. "Nadzorniki so ugotovili nepravilnosti, ki se nanašajo na nedostojno in nedosledno delo znotraj Uprave kriminalistične policije (UKP)pri evidentiranju in poslovanju s to operativno informacijo. Dejstvo je, da znotraj UKP niso pravilno reagirali ob prvi prijavi te informacije, posledično je bila v nadaljevanju reakcija policije neustrezna," je pojasnil Levačič. Zaposleni na policiji te informacije ni ustrezno vnesel v informacijski sistem, je pokazal nadzor, zato ni bilo jasno, ali je bilo vodstvo seznanjeno s to informacijo. Zaradi tega so se neposredne aktivnosti zoper avtorja izvedle šele sedmi dan po pridobljeni informaciji. "Razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pa je policija ugotovila šele 11. aprila, torej en dan po spornem datumu," je razložil Levačić.

Neustrezna pa je bila tudi komunikacija z mediji, saj so bile v javnost posredovane nepopolne informacije.

Kljub nepravilnemu postopanju je policija preiskavo uspešno zaključila in storilca, ki je zapisal sporen komentar tudi odkrila.

Odpraviti morajo nepravilnosti

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je policiji že izdal usmeritve in obvezna navodila za odpravo nepravilnosti, o njihovem uresničevanju pa mora policija poročati najkasneje do 2. novembra. Usmeritve in obvezna navodila določajo, da generalni direktor policije zagotovi dosledno spoštovanje internih aktov, ki določajo evidentiranje prejetih operativnih informacij.

Nadalje mora ob zaznavi groženj zoper življenje in telo zagotoviti takojšnjo, hitro in skrbno policijsko preiskavo in izvedbo ustreznih policijskih aktivnosti. V obravnavanem primeru je bila namreč informacija o grožnji pridobljena 2. aprila, aktivnosti policije pa so se začele šele 9. aprila, ko je informacijo prejela policijska postaja Ljubljana Bežigrad.

Usmeritve in obvezna navodila določajo tudi, da v sektorju za organizirano kriminaliteto uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi zagotovi strokovno in koordinirano opravljanje predpisanih nalog, vključno s prenosom informacij med hierarhično nadrejenimi in podrejenimi enotami.

Prav tako je zapisana obveza, da se javnosti posreduje resnične in celovite informacije ter pri obveščanju dosledno upošteva komunikacijska načela. V obravnavanem primeru so bile namreč informacije, podane v medijih, po Levačićevih besedah neresnične in necelovite.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste