Plohe

Nevihte so proti večeru povsem oslabele, prinesle pa so osvežitev

S.R.
23. 7. 2024, 13.00
Posodobljeno: 23. 7. 2024, 21.06
Deli članek:

Slovenijo je v torek popoldne dosegla hladna fronta, ki je prinesla bolj plohe kot nevihte.

meteo.si
Nevihtni pas je zajel severne predele Slovenije.

V ponedeljek so se pojavljale krajevne plohe in nevihte, a utegne biti današnji dan nekoliko bolj pester. Kot so napovedali meteorologi Agencije RS za okolje (Arso), bo severne kraje dosegla hladna fronta, pri čemer se bodo zlasti na severozahodu začele pojavljale plohe in nevihte, ki se bodo »združile v sistem neviht, ki se bo zvečer in v prvem delu noči širil proti vzhodu.« 

Nevihte so se res začele na severu in severozahodu pojavljati že v zgodnjih popoldanskih urah. Po 16. uri so padavine različnih intenzitet močile suho zemljo od Kranja do Ljubljane, kasneje pa se je prek Kamniško-Savinjskih Alp nevihtni sistem usmeril proti Koroški in Štajerski. Tokrat so se v tem delu izognili nalivom. Zmeren poletni dež je osvežil ozračje.

Nevihte bodo s seboj prinesle tudi nalive in nekaj sunkov vetra, vendar nevihtni sistem ne zgleda tako izrazit, je že pred tem za STA pojasnil dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Arso je zato izdal le rumeno opozorilo. Vremensko dogajanje se bo v prvem delu noči počasi umirjalo, sredi noči bodo padavine že povsod ponehale in proti jutru se bo delno razjasnilo. "Tudi v sredo lahko tu in tam nastane kakšna ploha ali nevihta, potem pa kaže na tri zaporedne dni brez teh motenj. Četrtek, petek in sobota bodo sončni dnevi brez možnosti neviht in tudi jutra bodo nekoliko bolj sveža in prijetna," je še dejal Gregorčič.

Hidrološka napoved

Pri Arsu so izpostavili še, da bodo danes popoldne najprej začeli naraščati hudourniški vodotoki in manjše reke na severozahodu države, zvečer in v noči na sredo pa tudi drugod. Predvsem v severni polovici države lahko pride do razlivanj hudourniških vodotokov ter poplavljanj padavinskih in zalednih voda.

V sredo se bodo pretoki rek zmanjševali, ob nevihtah lahko prehodno narastejo le posamezni hudourniški vodotoki. Od četrtka naprej se bo vodnatost rek počasi zmanjševala.

Arso
V severni polovici države lahko pride do razlivanj hudourniških vodotokov ter poplavljanj padavinskih in zalednih voda.

Pa naslednje dni?

Jutri nas bo dosegla višinska motnja. Ker bo ozračje že bolj suho, padavin ne bo veliko. Zjutraj in dopoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte možne na severovzhodu. Popoldne pa bo kakšna ploha nastala tudi drugod, v zahodni Sloveniji bo nastalo nekaj neviht, so še napovedali.

V četrtek nas bo dosegla še nekoliko bolj sveža in suha zračna masa. Vremenske razmere bodo zelo ugodne. Jutro bo sveže, temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija. Tudi popoldne ne bo vročine, najvišja temperature bo v notranjosti okoli 26, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.

Tudi za konec tedna se bo nadaljevalo sončno in suho vreme. Znova se bo vrnila vročina. V nedeljo bodo najvišje temperature po nižinah od 32 do 35 stopinj Celzija, a na srečo bodo jutra ostala razmeroma sveža. V nedeljo popoldne se bo v severni Sloveniji povečala verjetnost za kakšno nevihto.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast