Oranžno opozorilo

(Video in foto) Nalivi povzročili ogromno težav: Plazovi, neprevozne ceste, zalite kleti, podrta drevesa

D.K.
19. 7. 2024, 15.26
Posodobljeno: 20. 7. 2024, 00.02
Deli članek:

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile, že v popoldanskih urah so se začele po državi pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki so do večera predvsem na Koroškem povzročile veliko težav.

Koroška Čveka
Hudo neurje je zajelo tudi Trbonje v občini Dravograd.

Na severovzhodu in severu ter severovzhodu države so se v petek po 15.00 uri že začele pojavljati manjše krajevne plohe in nevihte. Okoli 19.00 pa je močnejše neurje z močnimi nalivi zajelo tudi del Koroške. Iz Dravograda poročajo tudi o toči in poplavah ter plazovih. Na terenu posredujejo gasilci. "Spet je nad Dravogradom močno neurje, deževje, prožijo se plazovi. Člani PGD so na terenu z vsemu ekipami. Upamo da se umiri," so okoli 22.00 zapisali na straneh Krajevne skupnosti Dravograd in dodali, da so dovozi do nekaterih hiš zaradi nanosa zemljine zaprti.

Posnetek zaslona Gloria Kosi
Cesta Dravograd - Maribor pri Gortini

Zaradi zemeljskega plazu so v večernih urah zaprli glavno cesto Dravograd - Radlje pri Velki. Nakar so na straneh Prometno informacijskega centra za državne ceste okoli 22.00 sporočili, da je promet urejen izmenično enosmerno.

Iz celjskega regijskega centra za obveščanje so sporočili, da je avtomatska meteorološka postaja Mežica med 20.20 in 20.50 uro izmerila, da je zapadlo 20,9 milimetra padavin, kar kaže na močne padavine in možnost porasta hudournikov.

Kot navaja Uprava RS za zaščito in reševanje, je na območju Dravograda na več lokacijah je meteorna voda zalivala kleti objektov, sprožilo se je več plazov, večja škoda je nastala na prometni infrastrukturi. Več cest je neprevoznih. Posredujejo gasilci in dežurne službe, ki posledice odpravljajo.

V večernih urah je zalilo kletne prostore stanovanjskega bloka na Čečovju na Ravnah na Koroškem. Na Muti je voda na več lokacijah zalila kleti, ogrožala objekte, plazovi so poškodovali prometno infrastrukturo. Na terenu so gasilci in dežurne službe.

Težave tudi v Solčavi, Velenju, Mozirju, Šoštanju in Laškem

Okoli 22.30 je občino Solčava zajelo močno neurje. Zaradi naraslih hudournikov so zalite ceste, zalite kleti stanovanjskih objektov in podrta drevesa. Na terenu posredujejo gasilci. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je močno neurje zajelo tudi Šoštanj in Velenje, kjer so prav tako na pomoč odhiteli gasilci.  Zaradi  naraslih hudournikov so na območju občine Mozirje zalite ceste in kleti stanovanjskih objektov ter podrta drevesa. O težavah poročajo tudi iz Laškega. 

Ponoči močnejši nalivi

Ponoči bodo padavine z nevihtami vse pogostejše in se bodo do jutra razširile nad večji del Slovenije. Pojavljali se bodo močnejši nalivi. 

"V teh dneh je veliko prireditev na prostem, mnogi kampirate na prostem ob vodotokih. Pozivamo vse naj ponoči spremljajo dogajanje in se po potrebi umaknejo na varno," so pozvali na straneh Agencije RS za okolje. 

"Ob tako močnih padavinah, kljub trenutni suši, pričakujemo zelo hiter porast predvsem hudourniških vodotokov ter seveda meteornih voda. Situacija je potencialno nevarna, zato bomo po potrebi vremensko opozorilo zaostrili, so dodali. 

V noči na soboto in v soboto dopoldne bodo hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke zlasti v severni in osrednji Sloveniji, lahko pa tudi v drugih delih države. Ob tem lahko na teh območjih pride do poplavljanj ob hudourniških strugah in manjših rekah. Poplavile bodo tudi padavinske in zaledne vode v več delih države, opozarjajo vremenoslovci Agencije RS za okolje.

Naknadno so v večernih urah pri Neurje.si zapisali: "Napoved se kaj dosti ni spremenila, če preverimo zadnji zagon. Noč bo ponekod precej burna. Previdno!".

Jutri bo sicer sprva oblačno s padavinami, deloma nevihtami. Še bodo nastajali nalivi. Čez dan bodo padavine od zahoda slabele in postopno ponehale tudi na vzhodu. Proti večeru se bo razjasnilo. Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21 na Primorskem okoli 23 °C. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26, na Primorskem okoli 30 °C.

Na straneh Neurje.si pa opozarjajo, da nas bo v noči na soboto, ko bo dogajanje najbolj intenzivno, prešla vremenska motnja. "Pojavljale se bodo multicelične nevihte v pasovih, kjer lahko pričakujemo močne nalive, izključena pa ni niti toča (verjetnost majhna, ni pa izključena). Meteorološki modeli trenutno glavnino padavin nakazujejo severni polovici Slovenije, kjer lahko v 6 urah pade preko 100 litrov dežja na kvadratni meter. Najnovejši zagon skupne količine padavin severovzhodu Slovenije namenja kar 170 l/m2 (v 12h), kar je izredno visoka vrednost in velja biti zelo pozoren na hidrološko stanje. V severnemu delu države lahko tako pričakujemo hudourniške poplave in razlivanja nekaterih vodotokov."

V pripravljenosti so bili od popoldanskih ur naprej tudi gasilci. Na Koroškem so člani PGD Prevalje pozvali občane, da naj ravnajo samozaščito, hkrati pa so jih obvestili, da jih čakajo protipoplavne vreče pred gasilskim domom.  

Nevarnost zemeljskih plazov tudi v naslednjih dneh

Geološki zavod Slovenije je opozoril, da bo zaradi napovedanih padavin in namočenosti tal v noči na soboto in v soboto pa tudi še v prihodnjih dneh povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov, reaktivirajo pa se lahko tudi že obstoječi. Opozorilo velja za celotno državo, so opozorili.

Na straneh Agencije RS za okolje pa so pozno zvečer zapisali, da zadnji izračuni vremenskih modelov napovedujejo v prihodnjih urah največ dežja v severovzhodni in vzhodni Sloveniji. Padavine bodo tam vztrajale tudi najdlje časa. Skupne količine bodo lahko na večjem območju presegle 100 litrov na kvadratni meter.

Od nedelje naprej spet topleje

Pri Agenciji RS za okolje so še napovedali, da bo v nedeljo sprva pretežno jasno z nekaj megle po kotlinah. Popoldne ali proti večeru bo na zahodu nastala kakšna nevihta. Spet bo topleje. V ponedeljek bo spremenljivo z občasnimi krajevnimi plohami ali nevihtami.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast