Ključna pomoč

Air tractorja sta vodo zajemala v morju, njun krog pa je trajal približno 10 minut

G.G./STA
18. 7. 2024, 19.35
Posodobljeno: 18. 7. 2024, 19.38
Deli članek:

Prvič v zgodovini samostojne Slovenije so danes gasili požar z lastnimi namenskimi letali. Air tractorja, ki ju je vlada kupila pred letom dni, sta bila ključna pri omejitvi požara, ki je izbruhnil blizu Škrbine pod Trsteljem na Krasu, je ob tem ocenil generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin.

Bobo
Tako gasi air tractor.

Letali sta poleteli že kmalu po dopoldanskem izbruhu ognja, nato pa v manj kot eni uri odvrgli 150 kubičnih metrov vode, ki sta jo zajemali v morju. Trenutno so vsi trije piloti, ki air tractorje upravljajo, iz tujine. V letu dni so sicer že usposobili in izobrazili dva slovenska pilota, ki pa še nimata dovolj ur letenja, da bi lahko samostojno izvajala tako zahtevne operacije. Sta pa na pomožnih sedežih in koordinirata aktivnosti, je dejal Behin.

Pri gašenju pomaga tudi helikopter Slovenske vojske, ki se je operaciji pridružil ob 14.30, delo pa bo točkovno, skupaj z gasilskimi enotami, nadaljeval policijski helikopter. "Takšna je tudi najučinkovitejša gasilska taktika, tako da tukaj gre za šolski primer," je dejal Behin.

Vsako letalo je vodo odvrglo 25-krat po tri kubične metre vode, skupaj sta tako na požarišče odvrgli 150 kubičnih metrov vode v manj kot eni uri po izbruhu požara. To pomeni, da sta air tractorja opravila tisto, za kar sta bila nabavljena, je dejal Behin. Vodo sta zajemala v morju, njun krog pa je trajal približno 10 minut, kar je bistveno pomagalo gasilcem. "Splošna ocena je, da je to pri širjenju požara v tisti prvi fazi naredilo ključni efekt ob gasilcih," je pojasnil. Takšne količine vode so namreč v preteklosti prihajale šele od tri do pet ur po izbruhu požara, danes pa so bile odvržene v pol ure. Letali sta bila v zraku neprekinjeno po tri ure skupaj, nato sta odšli v Portorož po gorivo. Po 22. uri pa se bosta vrnili v bazo na Brniku, kjer ju morajo zaradi uporabe slane vode temeljito oprati.

Gasilci bodo na požarišču v vsakem primeru ostali več dni. Najprej morajo varovati in usmerjati razvoj požara, z letali pa bodo zalivali površine in v naslednjih dneh preprečili nadaljnji razvoj požara.

V obdobju od katastrofalnega požara na Krasu pred dvema letoma so izvedli tudi izobraževanje z Gasilsko zvezo Slovenije in združenjem poklicnih gasilcev za koordinacijo enot na terenu.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast