Podnanos

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

Alenka Tratnik
22. 6. 2024, 07.30
Deli članek:

Obilne padavine, ki so v začetku minulega tedna namočile Vipavsko dolino, so v potoku Pasji rep sredi vaškega jedra Podnanosa za sabo pustile več deset kubičnih metrov naplavin. Grušč in kamenje sta domačinom zasula stoletni prehod, ni pa jasno, kdo je pristojen za odstranitev.

Alenka Tratnik
Nekoč so tu vozili tudi s traktorji, zdaj je na poti 20 ali več kubičnih metrov kamenja in peska, a se ne zgodi nič.

»Tu čez se je od nekdaj vozilo z vozovi, traktorji, tudi z avtomobili ... Leta 2014, ko se je uredilo staro vaško jedro, se je strugo poglobilo, speljalo vso infrastrukturo in tlakovalo. Zdaj je neprehodna, po naših ocenah je naplavilo 20 ali 30 kubičnih metrov kamenja in peska,« je razmere po močnem deževju v začetku minulega tedna opisal eden od bližnjih sosedov, Darko Rosa.

Dnevi minevajo, naplavine ostajajo

Domačini so o tem obvestili občino, ta pa izvajalca javne gospodarske službe, družbo Hidrotehnik, so potrdili na občini. »Minilo je že nekaj dni, a se ni zgodilo še nič. Domačini bi strugo sami očistili, a se bojijo kazni. Upamo, da ne bo močnega dežja, sicer bo Pasji rep narasel in lahko se zgodi, da bo zalilo gase,« je dejal Rosa.

Za pojasnilo smo vprašali direkcijo za vode in tam so povedali, da je obvezna gospodarska javna služba urejanja voda opravila terenski ogled lokacije. »Ugotovljeno je bilo, da so nalivi v začetku tedna s seboj prinesli naplavine iz gorvodnih odsekov potoka. Material je večinoma ustavljen na območju pregaza, tlakovanega prehoda čez potok, in obokanega mostu, kar onemogoča prehod z vozili čez potok. Vzrok zastajanja materiala na lokaciji je umiritev padca nivelete ter razširitev struge zaradi obokanega mostu in tlakovanega prehoda čez potok. Odstranjevanje materiala na območju obokanega mostu in tlakovanega prehoda je dolžnost upravljavca gospodarske javne infrastrukture, to je Občine Vipava,« so pojasnili na direkciji.

Kdo je pristojen?

Za strugo gorvodno in dolvodno od zasutega kamnitega prehoda pa je, kot je mogoče sklepati iz odgovora, pristojna obvezna gospodarska javna služba urejanja voda (Hidrotehnik). »Obvezna gospodarska javna služba urejanja voda bo odsek uvrstila v program nujnih del in bo na območju dolvodno od mostu ter gorvodno od pregaza v najkrajšem možnem času izvedla odstranjevanje materiala iz struge,« so dodali.

Na občini so nad takim pojasnilom začudeni. »Gre za območje vodotoka, kjer občina nima pristojnosti posegati. Tudi iz grafičnega prikaza kategoriziranih cest na območju je razvidno, da prek potoka Pasji rep ne poteka nobena kategorizirana cesta oziroma pot,« pravijo na občini.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste