Podnanos

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

Alenka Tratnik
22. 6. 2024, 07.30
Deli članek:

Obilne padavine, ki so v začetku minulega tedna namočile Vipavsko dolino, so v potoku Pasji rep sredi vaškega jedra Podnanosa za sabo pustile več deset kubičnih metrov naplavin. Grušč in kamenje sta domačinom zasula stoletni prehod, ni pa jasno, kdo je pristojen za odstranitev.

Alenka Tratnik
Nekoč so tu vozili tudi s traktorji, zdaj je na poti 20 ali več kubičnih metrov kamenja in peska, a se ne zgodi nič.

»Tu čez se je od nekdaj vozilo z vozovi, traktorji, tudi z avtomobili ... Leta 2014, ko se je uredilo staro vaško jedro, se je strugo poglobilo, speljalo vso infrastrukturo in tlakovalo. Zdaj je neprehodna, po naših ocenah je naplavilo 20 ali 30 kubičnih metrov kamenja in peska,« je razmere po močnem deževju v začetku minulega tedna opisal eden od bližnjih sosedov, Darko Rosa.

Dnevi minevajo, naplavine ostajajo

Domačini so o tem obvestili občino, ta pa izvajalca javne gospodarske službe, družbo Hidrotehnik, so potrdili na občini. »Minilo je že nekaj dni, a se ni zgodilo še nič. Domačini bi strugo sami očistili, a se bojijo kazni. Upamo, da ne bo močnega dežja, sicer bo Pasji rep narasel in lahko se zgodi, da bo zalilo gase,« je dejal Rosa.

Za pojasnilo smo vprašali direkcijo za vode in tam so povedali, da je obvezna gospodarska javna služba urejanja voda opravila terenski ogled lokacije. »Ugotovljeno je bilo, da so nalivi v začetku tedna s seboj prinesli naplavine iz gorvodnih odsekov potoka. Material je večinoma ustavljen na območju pregaza, tlakovanega prehoda čez potok, in obokanega mostu, kar onemogoča prehod z vozili čez potok. Vzrok zastajanja materiala na lokaciji je umiritev padca nivelete ter razširitev struge zaradi obokanega mostu in tlakovanega prehoda čez potok. Odstranjevanje materiala na območju obokanega mostu in tlakovanega prehoda je dolžnost upravljavca gospodarske javne infrastrukture, to je Občine Vipava,« so pojasnili na direkciji.

Kdo je pristojen?

Za strugo gorvodno in dolvodno od zasutega kamnitega prehoda pa je, kot je mogoče sklepati iz odgovora, pristojna obvezna gospodarska javna služba urejanja voda (Hidrotehnik). »Obvezna gospodarska javna služba urejanja voda bo odsek uvrstila v program nujnih del in bo na območju dolvodno od mostu ter gorvodno od pregaza v najkrajšem možnem času izvedla odstranjevanje materiala iz struge,« so dodali.

Na občini so nad takim pojasnilom začudeni. »Gre za območje vodotoka, kjer občina nima pristojnosti posegati. Tudi iz grafičnega prikaza kategoriziranih cest na območju je razvidno, da prek potoka Pasji rep ne poteka nobena kategorizirana cesta oziroma pot,« pravijo na občini.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka