Kunstelj izgubil

Nekdanja ministrica Ajanović Hovnik po napadih nekdanjega specialca pravico našla na sodišču

S.R.
29. 5. 2024, 20.30
Posodobljeno: 29. 5. 2024, 20.30
Deli članek:

Nekdanji vojaški specialec Mitja Kunstelj, ki v zadnjih letih ledino orje predvsem z objavami na spletu, mora preklicati svoje trditve glede nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Plačati mora tudi odškodnino.

Sašo Švigelj
Nekdanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Okrajno sodišče v Ljubljani je namreč po poročanju Reporterja pritrdilo nekdanji ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik glede Kunstljevih spornih trditev na svojem blogu. Lanskega aprila je zapisal, da je tedanja ministrica Ajanović Hovnik kot dekle delala v enem od fužinskih lokalov in zraven prodajala drogo. Še več, zavojčke heroina in kokaina naj bi prodala celo kriminalistu pod krinko, je še navajal Kunstelj, ki je nato trdil še, da so jo policisti prijeli in jo prepričali, da je postala policijska ovaduhinja. Ajanović Hovnikova je pravico iskala na sodišču in jo tudi našla. Kunstelj mora v 15 dneh pisno in z objavo na svoji spletni strani ter na družbenem omrežju X preklicati več trditev, med drugim, da je nekdanja ministrica preprodajala drogo.

Kot je po poročanju Reporterja v obrazložitvi sodbe zapisalo sodišče, je Kunstelj trditve v zapisu navajal brez navedbe dokazov ali virov informacij, »ki bi trditve lahko potrdile oziroma bi omogočale preverbo ter nadaljnjo razpravo o resničnosti navedenih trditev.«

Žaljiva objava z namenom osebne diskreditacije

Ajanović Hovnik je zaradi razžalitve dobrega imena in časti ter posega v osebnostne pravice zahtevala odškodnino v višini 4200 evrov, preklic in umik izjav. Od je sodišča zahtevala še, da mu izreče prepoved nadaljnje kršitve njenih osebnostnih pravic. Trdila je namreč, da jo je Kunstelj obdolžil prodajanja drog brez sleherne dejanske podlage in z edinim namenom razvrednotenja njene osebnosti, še poroča Reporter. Vse njegove trditve je tudi javno zavrnila, v tožbi pa je poudarila še, da je Kunstelj s svojimi zapisi v očeh drugih objektivno povzročil njeno izrazito negativno podobo, jo izpostavil zasmehovanju, odporu in preziru, pri čemer je »doživljala jezo, žalost, občutek manjvrednosti«.

Sodišče je odločilo, da mora Kunstelj Ajanović Hovnikovi plačati znesek v višini 2700 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 19. maja lani dalje. Povrniti ji mora tudi stroške postopka v višini 682,99 evra. Po poročanju Reporterja je navedlo še, da Kunstljev zapis škoduje časti in ugledu tožnice, očitki v zapisu so objektivno žaljivi, »poleg tega pa je iz konteksta zapisa razvidno, da je pisanje cinično in da je njegov namen tožečo stranko prikazati v negativni luči ter izzvati posmeh in zgražanje, zase pa pozornost javnosti.« Sodišče je zaključilo, da gre za žaljivo objavo, ki je bila dana le z namenom osebne diskreditacije, sramotenja in poniževanja Sanje Ajanović Hovnik.

Sodba še ni pravnomočna.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka