Torkove nevihte

(Foto) Prelomljeni oblak se je znesel nad Lavrico in Škofljico. Voda tudi drugod po Sloveniji zalivala kleti, stanovanja, garaže, ulice, vrtec

D.K.
29. 5. 2024, 07.37
Posodobljeno: 29. 5. 2024, 13.51
Deli članek:

Včeraj je narava v nekaterih krajih po državi spet pokazala svojo moč. Najhuje je bilo na območju Lavrice in Škofljice, kjer je bila po navedbah gasilcev nekaj časa telefonska številka za klic v sili celo prezasedena. Vreme pa ni prizaneslo niti Štajercem, Dolencem in Korošcem.

PGD Ig
Kolegom so na pomoč odhiteli tudi gasilci PGD Ig

Burno vremensko dogajanje je najprej zajelo dele Koroške, ko je nekaj po 13. uri močno deževje predvsem na območju Slovenj Gradca prebivalcem povzročalo preglavice, na terenu pa so bili tudi številni gasilci. Ceste so bile poplavljene, zaradi česar je bil močno oviran promet, določene predele pa je pobelila tudi drobna toča. 

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so gasilci PGD Slovenj Gradec včeraj popoldne posredovali na 18 lokacijah, kjer so iz kletnih prostorov stanovanjskih objektov črpali vodo, odpirali jaške, s folijo prekrili dve strehi. Gasilci PGD Stari trg so posredovali na dveh lokacijah, kjer so preusmerili meteorno vodo, ki je zalila cesto in pred poplavo zaščitili objekt. Gasilci PGD Šmartno so posredovali na eni lokaciji in zalitih kletnih prostorov stanovanjskega objekta izčrpali meteorno vodo.

V Občini Dravograd so gasilci PGD Šentjanž z zalite ceste prečrpali in preusmerili meteorno vodo, ki je ogrožala stanovanjski objekt.

Na kar se je okoli 15. ure močna nevihta razvila nad osrednjo Slovenijo. Silovito neurje je zajelo Lavrico pri Ljubljani in Škofljico. Zaradi vremenskih neprilik so bili na terenu vsi gasilci Gasilske zveze Škofljica.

Po 16. uri je meteorna voda ob neurju, v Občini Škofljica, poplavila nekaj kletnih prostorov, stanovanjskih objektov ter garaž večstanovanjskih in stanovanjskih objektov ter vrtca. Sprožil se je tudi plaz. Na Lavrici je voda zalivala kleti, garaže in ulice.

Ob tem se je na Facebooku oglasil tudi župan Škofljice Primož Cimerman, ki je med drugim zapisal, da je tokrat najbolje prizadelo Lavrico, kjer se je "prelomljeni oblak znesel nad skoraj 50 gospodinjstev". "Nekatere kleti in pritličja, so bila popolnoma poplavljena. Padlo naj bi 49L na kubični meter in to v izjemno kratkem času. Dejstvo je, da so se razmere spremenile in morali se jim bomo prilagoditi," je dodal. Poudaril je tudi, da se je zopet izkazalo, kako pomembno vlogo pri vsem igrajo gasilci, civilna zaščita in lokalna podjetja.

Gasilci posredovali tudi drugod po državi

Močnejši nevihti sta se razvili tudi pri Idriji in Grosuplju. Močan dež z nalivi pa je povzročal težave tudi na Štajerskem, Dolenjskem ...

Na območju Občine Kungota so gasilci PGD Zgornja Kungota razžagali in odstranili podrto drevo s ceste. Na območju Občine Hoče-Slivnica so gasilci PGD Hotinja vas in Hoče iz objektov črpali meteorno vodo in zavarovali ter začasno sanirali plaz. Na območju Občine Rače-Fram, kjer so zabeležili pet dogodkov, so gasilci PGD Fram na krajih dogodkov črpali vodo, s tehničnimi posegi preusmerjali meteorno vodo od objektov in čistili prepuste za večji pretok meteorne vode. Na območju Občine Oplotnica so gasilci PGD Oplotnica, Kebelj in Laporje črpali vodo iz objektov, čistili ceste ter propuste in s tehničnimi posegi na več mestih preusmerili meteorno vodo od objektov, ki jih je le-ta ogrožala. Nekaj po 16.00 uri je na Trdinovi poti v Metliki meteorna voda poplavila klet stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Metlika.

Kakšno bo vreme v drugi polovici tedna?

Danes zjutraj bo dež ponehal, od severozahoda se bo postopno jasnilo. Burja bo dopoldne ponehala. Popoldne se bo razvijala kopasta oblačnost, ni izključena kakšna kratkotrajna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24 °C. Jutri zjutraj bo po nekaterih kotlinah možna kratkotrajna megla, čez dan pa se bo od zahoda znova pooblačilo. Padavine se bodo postopno širile proti vzhodu, vmes bodo tudi nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 13, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne od 16 do 23 °C V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem na severu bo nastalo nekaj ploh. Zapihal bo jugozahodni veter, napovedujejo na straneh Agencije RS za okolje.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste