Bogati Slovenci

Kdo z gotovino kupuje prestižna, milijone evrov vredna stanovanja

Roman Tomac
31. 10. 2023, 07.33
Deli članek:

Zaradi visokih obrestnih mer so hipotekarni krediti postali nezanimivi, zato Slovenci stanovanja kupujejo kar z gotovino. Zanima nas, od kod prihajajo te velike količine denarja.

Schellenburg
4,7 milijona evrov stane najdražje stanovanje, ki se trenutno prodaja v Vili Schellenburg.

V Ljubljani se je v zadnjih letih zgradilo več prestižnih nepremičninskih projektov, v katerih so cene stanovanj na kvadratni meter presegle deset tisoč evrov. Cene nepremičnin rastejo, širša javnost pa je vedno znova presenečena nad dejstvom, da se večina nepremičnin, tudi tistih, ki stanejo več milijonov evrov, nakupuje brez pomoči hipotekarnih kreditov. Ob tem se pri običajnih državljanih, ki jih je investitor Jože Anderlič nedavno poimenoval »amorfna gmota«, poraja vprašanje, od kod kupcem denar za take nakupe.

Bogastvo za nepremičnine

Slovenija ima sicer kar lepo število milijonarjev. Revija Manager, ki vsako leto objavi lestvico najbogatejših Slovencev, je ocenila, da je imelo kar 200 Slovencev leta 2022 v lasti premoženje, vredno več kot 20 milijonov evrov, premoženje 100 najbogatejših pa naj bi bilo skupaj vredno kar 8,1 milijarde evrov. A kljub tem uradnim podatkom o bogastvu Slovencev se v javnosti špekulira, da prav nakupi nepremičnin kažejo, da imamo v naši domovini ljudi, ki bogastvo skrivajo, ker naj bi si ga pridobili na način, ki ga družba ne odobrava, ali pa je celo nezakonitega izvora. Letno namreč za nakupe in prodajo nepremičnin Slovenci zapravimo skoraj tri milijarde evrov (vir: Gurs, poročilo o trgu nepremičnin za leto 2022).

Sa. R.
Stanovanja v Šumiju so si kupili zdravniki, odvetniki in nekdanji menedžerji.

Furs preverja ali pa tudi ne

Mi smo na Finančno upravo RS (Furs) naslovili vprašanja, ali jih tako velik delež nakupov nepremičnin z lastnimi finančnimi sredstvi ne čudi; ali so morda na podlagi izjav nepremičninskih agentov, investitorjev in bančnikov, ki vsi potrjujejo veliko obsežnih gotovinskih transakcij, preverili izvor premoženja kupcev oziroma ali so kupci ob akumulaciji premoženja poravnali vse davščine. S Fursa smo prejeli precej skop in dolgočasen odgovor, ki ga objavljamo v celoti: »Furs na podlagi svojih baz podatkov in na podlagi pridobljenih podatkov od drugih institucij in mednarodnih izmenjav opravlja analize, ki so osnova za ugotavljanje morebitnega razkoraka med premoženjem davčnih zavezancev in prijavljenimi dohodki. V postopkih nadzora nenapovedanih dohodkov se preverjajo transakcije, pridobitve premoženja, potrošnja zavezanca, prijavljeni dohodki in dohodki, od katerih se davki ne plačujejo. V primeru ugotovljenega nesorazmerja se na podlagi določil 68.a člena ZDavP-2 odmeri davek od nenapovedanih dohodkov.«

Slovenska elita

Od Fursa tako tudi zaradi tajnosti davčnih postopkov in varstva osebnih podatkov ne moremo izvedeti, od kod Slovencem denar za silne nakupe luksuznih nepremičnin. Investitor Jože Anderlič, ki svoja stanovanja prodaja samo eliti, je povedal, da so kupci stanovanj v Palači in Vili Schellenburg uspešni slovenski podjetniki, znanstveniki, odvetniki in športniki. Kar 90 odstotkov kupcev stanovanj, med katerimi najdražje stane kar 4,7 milijona evrov, ima slovensko državljanstvo. Tako pravi Anderlič. Za dobro slovenskega naroda upamo, da se vsaj pri tem, ko je v bogato elito uvrstil tudi znanstvenike, ni zmotil ali pretiraval. Pisali pa smo že o kupcih prestižnih stanovanj v luksuznem kompleksu Šumi. Po dostopnih podatkih je kar 60 odstotkov kupcev do nepremičninskega luksuza prišlo brez kredita. Tudi v Šumiju je večina kupcev iz domačih logov, med njimi pa so odvetniki, zdravniki, nekdanji menedžerji in vlagatelji.

Arhiv investitorja
Slovenci imamo denar tudi za prestiž.

Običajni osumljenci

Če o tem, kdo v zadnjih letih na nepremičninskem trgu operira s kupi denarja, povzamemo medijska poročanja, naj bi bili za prvi val podražitev krivi kriptomilijonarji, ki naj bi jih bil, vsaj po govoricah sodeč, v Sloveniji cel kup. Večina naj bi obogatela do leta 2018, ko smo bili poleg strmih rasti vrednosti najbolj znanih kriptovalut priča pravemu bumu na področju izdaj kriptožetonov, slovenski promotorji kriptorevolucije v financah pa so, kot kaže, zbrani denar raje pretopili v zidake kot poslovne ideje.

Nato so prišle korona, epidemija in hude (ne)življenjske omejitve. Turizem se je ustavil in pričakovati je bilo, da bodo cene nepremičnin padle, a zgodilo se je ravno obratno. Povpraševanje se je dvignilo in cene so se povzpele na nove rekordne ravni. Ko s(m)o novinarji spraševali, kdo kupuje vsa stanovanja in hiše, je bil najpogostejši odgovor nepremičninskih agentov, da so to zdravniki oziroma zaposleni v zdravstvu. Ko se je epidemija poslovila in so covidni dodatki deloma usahnili, se je pričela vojna v Ukrajini, in za dvig cen nepremičnin naj bi bili krivi bogati prebežniki iz Ukrajine in Rusije.

Zmanjkuje krivcev

Danes, konec leta 2023, ko se je kriptomrzlica umirila in se covidni dodatki počasi prelivajo v višje redne plače, bogati ubežniki z vojnih območij pa so se že ustalili, »očitnih« osumljencev za rast nepremičninskega trga zmanjkuje, in morda bi v dobro izčrpane državne blagajne na Fursu le pogledali, od kod prihajajo tri milijarde evrov, ki smo jih samo v letu 2022 namenili za nakupe in prodajo nepremičnin.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste