Novi parkomati

Kontrolor je na obvestilo o neplačani parkirnini stanovalke Kosez navedel napačno ulico! Kako se je razpletlo?

G.G.
21. 9. 2023, 13.30
Posodobljeno: 21. 9. 2023, 13.38
Deli članek:

Zgodba o parkiranju stanovalke v ljubljanskih Kosezah, obvestilu o globi, neuspeli pritožbi in srečnem razpletu.

Marko Vavpotič/M24
Od 1. avgusta so začeli delovati novi parkomati. Med drugim tudi na Koseški cesti (zraven Tržnice Koseze), Ulici bratov Učakar, Bregarjevi ulici, Javorškovi ulici in Scopolijevi ulici.

Ko se je stanovalka Ulice bratov Učakar sredi avgusta vrnila z daljšega dopusta, je avto parkirala na ulici, ki je bila zaradi gradnje bližnjega novega blokovskega naselja še v fazi prenove. Potekalo je asfaltiranje in risanje črt. Stanovalka je opazila nove parkomate na ulici, a je mislila, da do zaključka del še ne bo treba plačati parkirnine. Na tem mestu dodajmo, da je Mestna občina Ljubljana že konec junija sporočila, da bodo s 1. avgustom razširili območje plačevanja parkirnine, stanovalci pa da si lahko dovolilnico uredijo od 1. julija.

Kontrolor hitrejši od prejema dovolilnice

Toda vsi ne spremljajo obvestil v medijih in tako so glavno igralko te zgodbe o novem režimu plačevanja parkirnine seznanili sosedi. Še isti dan, v torek 22. avgusta, je poklicala na sedež podjetja Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT), da bi čim prej prišla do dovolilnice za stanovalce. Povedali so ji, naj se oglasi naslednji dan, saj isti dan niso imeli več prostega termina. In glej ga zlomka, prav v sredo ji je vestni kontrolor JP LPT za vetrobransko steklo avtomobila zataknil obvestilo o globi oziroma o plačilu dnevne parkirnine, ki znaša 20 evrov.

Nič o napačno navedeni ulici

Stanovalka je naslednji dan odšla na JP LPT in prosila, če se lahko umakne plačilo, saj je v tem času čakala na dovolilnico. Uslužbenka ji je svetovala, naj poda pritožbo in podala je pritožbo. Ko je bolj natančno pogledala obvestilo o parkiranju, je opazila, da je kontrolor navedel napačno ulico, kjer se je zgodil prekršek. Namesto Ulica bratov Učakar je bila zapisana Ulica bratov Babnik, ki je dober kilometer stran. Njena pritožba je bila birokratsko zavrnjena, na omembo o napačno zapisani ulici ni bilo odziva. »Izdanega obvestila s številko 72027222 žal ne moremo umakniti, saj v času kontrole niste imeli poravnane parkirnine. Glede na veljavni Odlok o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana je vsak uporabnik dolžan v času parkiranja poravnati parkirnino,« so ji odgovorili. Kaj ji je preostalo? »V kolikor se z izdanim obvestilom ne strinjate, boste imeli možnost podati ugovor, ko s strani prekrškovnega organa (V Mestni občini Ljubljana je to Mestno redarstvo) prejmete poziv, da se razjasnite o dejstvih in okoliščinah prekrška,« so ji ponudili možnost, če v osmih dneh ne bi plačala parkirnine.

Bralka
Dokaz. Kontrolorju se je pripetila napaka. Navedel je napačno ulico.

Vrnitev plačila

Ker ni imela ne časa ne denarja za »tožarjenje«, je razočarana poravnala globo (parkirnino) in o neprijetnem pripetljaju obvestila nas. S primerom stanovalke smo seznanili Mestno občino Ljubljana (MOL) in jim postavili nekaj vprašanj. Zanimalo nas je, če bi lahko uslužbenci ukrepali, postopali drugače, upoštevali, da gre za stanovalko, ki je čakala, da dobi dovolilnico? Najbolj pa nas je pritegnila dilema, ali sploh gre za veljaven dokument, glede na to, da je kontrolor na obvestilu navedel napačno ulico parkiranja?Tokrat so vendarle preučili primer in upoštevali navedbo napačne lokacije. »Ker je stanovalka posebej izpostavila, da je bila na obvestilu navedena napačna lokacija, bomo obvestilo umaknili in plačani znesek celodnevne parkirnine v višini 20 EUR tudi vrnili. Razlog vrnitve plačila je tako v napačni lokaciji zaznave neplačila parkirnine,« se je glasilo pojasnilo JP LPT.

Ob tem so dodali, da je »namen novih parkomatov zmanjšati število dnevnih migracij z daljšim časom parkiranja ter tako omogočiti več prostih parkirnih mest za stanovalce posameznih območij. Stanovalcem zato nudimo cenovno ugodno pridobitev parkirne dovolilnice, ki omogoča časovno neomejeno parkiranje na javnih površinah, ki so za to določene.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov