Slovenija

Davčne blagajne vse bližje

STA/M.J.
3. 2. 2015, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vlada je odločena uvesti davčne blagajne najpozneje do 1. januarja 2016, podrobnosti pa bo določil zakon, ki ga namerava v DZ poslati v dveh mesecih. Država, ki si od davčnih blagajn obeta več pobranih davkov, bo imela z uvedbo sistema predvidoma dva milijona evrov stroškov, okoli 80.000 zavezancev pa po največ 300 evrov.

Davčne blagajne je takratna vlada napovedovala že v začetku leta 2011, nato pa tudi zaradi nasprotovanja gospodarstva te načrte opustila in sredi leta 2013 uvedla nekaj milejšo različico, namreč prepoved uporabe računalniških programov, ki omogočajo naknadno spreminjanje podatkov na računih.

Vendar pa se še vedno dogaja, da ponudniki blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino, utajujejo prihodke tako, da ne izdajajo računov ali pa izdane račune v svojih elektronskih kopijah spremenijo ali naknadno zbrišejo iz evidenc, ugotavljajo inšpektorji.

Zato je treba uvesti tehnično bolj zanesljivo rešitev, menijo na finančnem ministrstvu in vladi v potrditev predlagajo ustrezen model davčnih blagajn, ki bo v največji možni meri onemogočil netransparentno spreminjanje podatkov o izdanih računih.

Spreminjanje računov je najpogosteje opaziti v dejavnostih, kot so gostinstvo, frizerstvo, gradbeništvo, avtoprevozništvo, vulkanizerstvo, cvetličarstvo, taksi prevozi, zobozdravstvo, prodaja vstopnic, masažni saloni, pedikerstvo in podobne dejavnosti.

V sistem tovrstnih davčnih utaj pa so praviloma vključeni tudi dobavitelji prirejenih registrskih blagajn, ki omogočajo brisanje računov brez revizijske sledi, še ugotavljajo inšpektorji.

Da bi to preprečili, finančno ministrstvo vladi v izbor ponuja enega od dveh temeljnih sistemov davčnih blagajn, ki so jih uvedli v nekaterih drugih državah, in sicer: sistem davčnih blagajn kot ustrezne strojne in programske opreme in sistem davčnih blagajn kot postopka overitve računov v postopku izdaje računov.

Od teh na finančnem ministrstvu kot za Slovenijo najprimernejši sistem predlagajo drugega, torej z overitvijo in shranjevanjem podatkov o računih pri Finančni upravi RS (Furs). Za katerega se bo vlada odločila, pa bo predvidoma znano že na seji ta teden.

Predlog akcijskega načrta uvedbe davčnih blagajn v Sloveniji, v katerem je skrajni rok za uvedbo davčnih blagajn v gotovinsko poslovanje zavezancev določen 1. januar 2016, sicer stroške za Furs ocenjuje na dva milijona evrov, saj bo treba vzpostaviti poseben informacijski sistem. A po drugi strani si lahko Furs obeta prihranke zaradi manjših potreb po inšpekcijskem nadzoru.

Stroški za zavezance, ki bodo potrebovali davčne blagajne, pa so ocenjeni na največ 300 evrov. Tisti zavezanci, ki pri izdaji računov že uporabljajo računalniške registrske blagajne, ne bodo imeli nič stroškov, ostali pa bodo morali kupiti računalnik z možnostjo dostopa do interneta ter program za blagajniško poslovanje. Zraven je treba upoštevati še mesečne stroške dostopa do interneta, je ministrstvo še zapisalo v predlogu akcijskega načrta, ki je objavljen na spletnih straneh vlade.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste