Slovenija

Kako nepoštena je TV Golica

Simon Rosc
9. 10. 2013, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prejšnji teden smo že pisali o domnevnih nepravilnostih, ki naj bi jih TV Golica povzročala z nagradnimi igrami v času svojega programa. Po prvi objavi smo v uredništvo prejeli veliko klicev in pisem oseb, ki trdijo, da jih je ta televizijski program grdo ogoljufal. Objavljamo zgodbo štirih izmed njih.

Youtube, Facebook

Pritožbe naših bralcev so se nanašale izključno na oddajo, ki temelji na nagradni igri in v katero gledalci pokličejo na komercialno telefonsko številko. Ob pravilnem odgovoru si pridobijo nagrado, ki pa je, kot so potožili, nikoli niso prejeli ali so jo šele po pol leta ali še več. Eden takšnih je Boris, upokojenec, ki je tudi sicer po srcu 'gembler', kot se je sam opisal.

A to, da je to nagradna igra in da klic stane precej denarja, se je zavedal in tega mu ni žal, saj je vedel, v kaj se spušča. Ga je pa zmotilo nekaj nepravilnosti, ki se po njegovem mnenju ob popolnoma pošteni igri ne bi smele zgoditi. Pustimo ob strani ceno telefonskih klicev, ki jih morajo sodelujoči pozneje poravnati in ki je pogosto navedena v zelo drobnem tisku, da se ga pri slabših televizijah sploh ne da prebrati.

Po Borisovem mnenju te oddaje uporabljajo precej zavajajoče prakse za pridobivanje sodelujočih v nagradnih igrah. Po njegovem mnenju namreč zavajajo s časom trajanja nagradne igre in s tem podaljšujejo dolžino časa, kolikor traja klic. Kar nekajkrat na oddajo voditelji namreč oznanjajo konec oddaje  da je do konca oddaje samo še nekaj sekund, v resnici pa zavlačujejo še več minut. Poleg tega je po mnenju Borisa zavajajoče tudi to, da v oddaji nikoli konkretno ne povedo, za kakšno nagrado gre.

Če pojasnimo s primerom, rečejo samo, da je nagrada računalnik, ki pa bi bil lahko tudi igrača, saj ne povedo, za kakšen računalnik gre. Sam je s klicem v oddajo prejel kamero, ki pa je bila po njegovih besedah vredna precej manj, kot je plačal za klic, še več, opisal jo je celo kot kamero za otroke. Nagrado je sam sicer prejel, a šele po posredovanju tržnega inšpektorata, ko je TV Golico prijavil, ker nagrade ni prejel v 120 delovnih dneh, kot je napisano v splošnih pogojih. Zavajajoče se mu zdi tudi to, da na zaslovu izpišejo, da sprejmejo vsak klic, a glede na to, da nikogar ne sprejmejo v eter, je po Borisovih besedah jasno, da ni tako.

Precej podobno zgodbo nam je opisala tudi Ana iz Kranja. 24. februarja lani je sodelovala v oddaji in osvojila denarno nagrado v višini 145 evrov. Šele v enem mesecu naj bi ji poslali obrazec, ki ga je morala izpolniti za nakazilo. A tega ni bilo od nikoder, večkrat je klicala, na televiziji pa naj bi ves čas samo zavlačevali.

Youtube, Facebook

Naposled je zagrozila z objavo v medijih, po tem pa se ji naj na klice ne bi več oglašali. Podobno zgodbo nam je povedala tudi za svojega soseda, ki je zadel moško kolo, ki pa ga je prejel šele po letu in pol. Težavo s kolesom pa je imela tudi bralka Nada. Ta je zapisala: »V začetku decembra sem zadela žensko kolo, a ga do zdaj še nisem prejela. Velikokrat sem klicala na TV Golico, a vedno sami izgovori. Enkrat ni koles, drugič ni nalepk, enkrat so dopusti, poklicali vas bomo nazaj, ko preverimo … Tako se vleče iz meseca v mesec, iz tedna v teden in nič od njihovih obljub.«

V uredništvo nas je poklical tudi Vilijem (70), ki je v oddajo TV Golica klical, medtem ko je bil zaradi bolezni nepokreten. Želel si je priigrati prenosni računalnik. Klical je dvakrat, a ga po dolgem čakanju niso sprejeli v oddajo. Med njegovim klicem so ves čas pozivali ljudi, naj kličejo, na koncu pa so oddajo končali in niso nagrade podelili nikomur. Za oba telefonska računa skupaj je plačal 420 evrov, pri čemer je sam zaključil, da bi bilo bolje, če bi si za ta denar sam kupil računalnik.

Youtube, Facebook

O domnevno spornih praksah smo povprašali tržni inšpektorat, kjer so nam že prejšnji teden potrdili, da so zoper omenjeno TV-postajo že ukrepali. Se pa naši bralci sprašujejo, ali je zaradi teh spornih praks TV  Golica v navzkrižju z obligacijskim zakonikom. Ta namreč v 217. členu navaja: "Kdor z namenom, da sebi ali komu drugemu pridobi protipravno premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let."

Razlog, da ljudje sploh sodelujejo v takšnih nagradnih igrah, in kaj pomeni, če sodelujoči postane odvisen od igre, smo povprašali Miha Kramlija, vodjo centra za zdravljenje odvisnosti. V izjavi za naš časopis je zapisal: "Tudi nekemična zasvojenost,(kot je reševanje ugank na TV Golica) je bolezen, ki prizadene človekovo telo, odnose z ljudmi in sposobnost za produktivno življenje. Ti ljudje uničijo odnose s sorodniki, prijatelji, sosedi, saj si pogosto sposojajo denar, ki ga ne morejo vrniti. Na delovnem mestu ne zmorejo ustvarjalnosti. Postopoma tudi fizično zbolijo. Gre za značilno vedenje in ravnanje človeka, ki dobro ve, da je to, kar počne, škodljivo. Kljub spoznanju ponavlja škodljiva dejanja in jih ne more opustiti, ker bi se moral soočiti z abstinenčno odtegnitveno reakcijo. To pa ni prijetno, je boleče in od človeka zahteva odločitev, ali se bo z njo soočil ali bo popustil. Izkušnje govorijo, da zasvojeni večkrat opustijo škodljivo vedenje, vendar popustijo notranjim psihičnim pritiskom in se znova in znova omamijo

Vsi bralci, ki so nas poklicali ali so nam pisali, se strinjajo, da je višina telefonskega računa njihova stvar, in tega TV Golici ne zamerijo. Zamerijo pa, kot pravijo, njihov odnos in predvsem, po njihovem mnenju, namerno oškodovanje, ki da celotni zgodbi zelo žalosten pridih, od pristojnih državnih institucij pa občutek, da ne ukrepajo dovolj.

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste