Tajni policijski sodelavec Ali

"Ni greha, če likvidiraš takega človeka …"

S.S.
22. 1. 2019, 06.48
Deli članek:

V nadaljevanju sojenja Michelu Stephanu, obtoženemu napeljevanja k umoru nekdanjega sodelavca na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca, je bil zaslišan Iračan, ki naj bi mu obtoženi brez uspeha ponujal 25 tisoč evrov, da izvrši nalogo.

Primož Lavre
Stephan (na fotografiji) naj bi Plavca krivil za izgubo službe na Kemijskem inštitutu leta 2010.

Moški je potem Stephana kazensko ovadil, postal je tajni policijski sodelavec z imenom »Ali« in pomagal pri prijetju osumljenca 17. oktobra lani, ko sta v nekem gozdu na obrobju Ljubljane testirala orožje.

Ali je bil včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču zaslišan kot zaščitena priča, prek videokonference z neznane lokacije, z zakrito sliko in popačenim glasom. V več ur dolgem pričanju je podrobno pojasnil, kako sta se s Stephanom spoznala leta 2016 v fitnesu v Šiški in da se je Stephan zanj začel posebej zanimati po tem, ko je izvedel, da je bil v Iraku pripadnik specialne enote policije. Za »eno samo operacijo« mu je ponudil 25 tisoč evrov in mu za izvedbo na več srečanjih priskrbel vse potrebno: pištolo, dušilec, fotografijo žrtve, njen urnik, tekočino za brisanje sledi …

»Treba ga je izbrisati z obzorja«

Imena pa Stephan Aliju ni izdal. Na njegova vprašanja, zakaj se ga hoče znebiti, mu je odgovarjal, da bosta tako »poravnala neke račune«. »Slabe ljudi bomo obsodili sami; Ni greha, če likvidiraš takega človeka, ki nagaja sodelavcem v službi in dela slabe stvari za druge; Treba ga je izbrisati z obzorja.« Ker je Ali med procesom prepričevanja podvomil o Stephanovih namenih, ga je sklenil na skrivaj posneti, posnetek pa je potem ob podaji ovadbe tudi izročil policiji. A obramba trdi, da je bil posnetek pred izročitvijo policiji zmanipuliran …

STA
Oškodovanec Janez Plavec ne ve, zakaj bi Stephan naročil njegov umor.

O umoru ob afriški hrani in mešani solati

Kakorkoli, 16. oktobra lani sta se Stephan in Ali srečala v eni od gostiln pri kliničnem centru, kjer sta ob afriški hrani in mešani solati debatirala o »operaciji«. Ali je takrat že postal tajni policijski sodelavec, ki mu je Stephan dal 3100 predujma in ga poslal štet denar na stranišče. Za naslednji dan pa sta se dogovorila za »vadbo«: okrog 15.30 sta potem res odšla proti gozdu, da bi se Stephan prepričal, da zna Ali rokovati z orožjem. Stephan je s seboj prinesel vrečko, v kateri je imel vse potrebno. Na kraju je Aliju na pištolo namontiral dušilec, da je ta dvakrat ustrelil v vreči s peskom, ob odhodu pa so ju presenetili policisti.

Včeraj je pričal tudi sodni izvedenec, klinični psiholog Tristan Rigler, ki je podal svoje mnenje o tem, kakšne osebnostne značilnosti ima Stephan. Slednjega je označil kot izjemno inteligentno in superiorno osebo, ki sebe doživlja kot boljšega od okolice, rada manipulira in je izjemno impulzivna. "Od preiskovanca sem ugotovil dokaj neugodne osebnostne značilnosti, ki jih povezujemo tudi z osebnostno motnjo, in ki morda lahko vsaj delno razložijo stvari za katere je obtožen," je  dejal Rigler. Kar se tiče Stephanove superiornosti, je izvedenec dejal, da je v njegovem primeru ta sicer deloma upravičena, "saj gre za visoko inteligentnega človeka, z določenimi znanstvenimi dosežki". A po njegovih ugotovitvah ta vseeno nekoliko presega svojo kritičnost, je za Kanal A še dejal Rigler.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno