Nekatere mesnice zadnje dni leta prodajo tudi tono bifteka
Tatarski biftek je v naših krajih precej dobro poznana hladna delikatesa iz surovega govejega mesa. Pljučna pečenka, kot najmanjši in najdražji del govedine, naj bi bila osnova za to jed, a mesarji uporabljajo tudi druge kose. Ne nazadnje bi pljučne pečenke zaradi povpraševanja po bifteku v decembru prehitro zmanjkalo.

Zanimanje za tatarski biftek je v zadnjem mesecu leta ogromno. Mesarji imajo zato zelo veliko dela. Tudi v Mesnicah Fingušt bodo trdo delali do zadnjega dne. »Naše leto se bo zaključilo 31. decembra ob 15. uri, ko bomo mesnico zaprli. Samo na zadnji dan pa običajno prodamo tono bifteka,« pove Jože Fingušt. Ta mesnica sicer v decembrskem času proda kar 15 ton tatarskega bifteka. Letos namreč tudi zalagajo dve večji trgovski verigi, biftek pa ponujajo tudi v svojih maloprodajnih trgovinah.
Tatarski biftek je surova mesnina, zato je še posebej pomembno, da se držimo roka uporabe, ki je zapisan na embalaži. Večinoma je rok približno štiri dni, vendar to ne pomeni, da ga lahko odprtega hranimo tako dolgo. »Pomembno je, da servirano količino pojemo takoj. Nikakor ne smemo bifteka, ki ga postrežemo na mizo, ponovno shraniti v hladilnik,« opozarja Fingušt. Da je to meso ves čas na hladnem, je namreč ključnega pomena. Takoj ko biftek kupimo, ga moremo shraniti v hladilnik. Nekateri mesarji celo predlagajo, da ga za začetek za kakšno uro damo v zamrzovalnik. »Idealna temperatura za hranjenje je namreč 0 stopinj Celzija,« še razlaga Fingušt.
Ključno je kakovostno meso
Preberite več v petkovem Štajerskem tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se