Naravoslovni dan na temo slovenske hrane v Šentjanžu



V petek, 15. 11., je bil poseben, drugačen šolski dan, namesto pouka smo imeli naravoslovni dan na temo slovenske hrane.
Dan smo začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki je vključeval le lokalno pridelana živila, in sicer: med, maslo, mleko, jabolka in domač kruh iz krušne peči. Nato smo dan nadaljevali z delavnicami. Iz Kmetijske šole Grm Novo mesto so nam pripravili delavnico na temo čebelarstva. Predstavili so nam čebelarstvo, med in ostale čebelje produkte. Spoznali smo različne vrste medu, kako ga pridobivamo itd. Sledila je degustacija. Poskušali smo različne vrste medu, nekatere so nam bile bolj okusne, druge manj. Potem pa se je začel drugi, za nas učence zanimivejši del delavnice, izdelovanje sveč. Izdelali smo jih iz čebeljega voska, ki smo ga najprej z rokami segreli na delovno temperaturo, potem pa iz različno dolgih in velikih trakov ali trikotnikov zvijali skupaj, kot bi zvijali palačinke. Sveče smo lahko odnesli domov, kjer smo jih lahko preizkusili, če gorijo.
Po malici smo odšli na ekološko kmetijo in gostilno Repovž, kjer so nas lepo sprejeli. G. Grega Repovž nam je predstavil kmetijo in gostilno ter poklice, ki so povezani z njimi, npr. kmet, chef, natakar. Nato pa so nas prijetno presenetili s starinsko sladico, močnikom. V Gostilni Repovž se osredotočajo na stare slovenske jedi, ki jih pripravijo po malo drugačnem modernem postopku, ki naredi jed še okusnejšo in privlačnejšo na pogled. Že ko smo vstopili v gostilno, je dišalo po palačinkah, ki so jih pripravili posebej za nas osnovnošolce. Tudi te so bile pripravljene malo drugače, kot smo navajeni. Bile so iz pirine moke, zraven pa ni bilo Nutelle, ampak domača marmelada oz. čežana. Prišla je tudi ga. Meta Repovž, ki nam je povedala še nekaj zanimivosti in odgovorila na vprašanja radovednežev. Nazadnje smo pohrustali še nekaj jabolčnih krhljev, se poslovili in odšli proti šoli. Tako je minil še en prečudovit dan z mojimi sošolci na malo drugačen način.
Zahvaljujemo se Kmetijski šoli Grm Novo mesto in Gostilni Repovž za njihov prispevek na naravoslovnem dnevu.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se