Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najboljši vinarji navdušeni nad njunim pivom


novi-tednik
Novi Tednik
31. 7. 2020, 06.51
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

  Andraž Purg in Alen Balja navdušila s kislim pivom za izbrane okuse La Sur »Poskusil sem štirideset kislih piv, mogoče sta bila samo dva boljša od najinega. Legendarni dolenjski gostinec in poznavalec vin Boris Novak je tovrstnih piv poskusil preko tristo in prav nobeden mu ni bil boljši od najinega La Sur piva,« Alen Balja ponosno predstavi pivovarski izdelek, ki ga je naredil skupaj z Andražem Purgom. »To pivo je za tiste, ki imajo radi naravna vina in osvežilne napitke, a radi eksperimentirajo z novimi okusi,« svoj izdelek opiše Andraž.  

1596178472_la_sour_3.jpg
Arhiv NTRC

Kadarkoli sem šla z Andražem, ki je fotograf medijske hiše Novi tednik in Radio Celje, na »teren«, sem večino poti poslušala njegove kulinarične nasvete. Zato tudi nisem bila presenečena, ko je predstavil svoje posebno pivo, ki nudi gurmanske užitke. Pivo La Sur se ne drži ustaljenih norm in ne sledi splošno veljavnim tovrstnim pravilom kislih piv, zakonitosti sta si avtorja prikrojila po svoje.

Fotograf Andraž Purg in programer Alen Balja sta dolgoletna prijatelja in brata po »gurmanski« krvi. Pogosta tema njunih pogovorov je bila in še ostaja kulinarika na tisoč in en način. Ne samo, da o hrani veliko govorita, uživata tudi v njeni pripravi in eksperimentiranju. Za štirideseti rojstni dan sta za darilo dobila kuharski tečaj pri Andreju Kuharju, prvem Slovencu, ki si je prislužil Michelinovo zvezdico. Navdušena sta samo še nadaljevala kulinarična preizkušanja. K dobri hrani znano sodijo izbrana vina. Ob številnih vinih, ki sta jih poskusila, sta želela, da bi nekoč napravila svoje naravno vino. »Našla sva vinograd, primeren za naravna vina, a je bil predaleč od Andraža, ki živi v Celju, ter seveda še dlje od mene, ki živim v Švici. Nekako se nama je zdel prevelik strošek za začetek in preveč dela, midva sva že tako čisto preveč zasedena. Idejo sva malce zamrznila,« se spominja Alen.

Večer na morju prinesel odločitev

Andraž k zgodbi doda tisti trenutek, ki je spremenil smer njunega pogleda. »Bil je krasen večer, na morju. Z Alenom sva po večerji na terasi fantazirala o vinogradu v Halozah. Bila je vroča noč in prijal je osvežilni napitek. Nisva imela belega vina, da bi si naredila brizganec, zato sva vrhunsko malvazijo mešala z mineralno vodo. To res ni najboljša kombinacija, a ta mešanica je porodila novo idejo. Kaj če poskusiva s pivom? Osvežilnim? Potem naj bo kislo pivo. Čeprav je bilo to za naju popolnoma neznano polje, edino, kar sem vedel, je, da je v Arji vasi nova pivovarna in bi mogoče lahko z njo sodelovala.«

Nomadska pivovarja

Idejo sta uresničila v pol leta. Decembra lani sta naredila manjšo polnitev, konec maja sta pripravila ponovno polnjenje. Najprej sta imela zamisel, da bosta sama varila pivo, ampak to bi bil prevelik poskus, da bi lahko naredila dobro komercialno pivo. »Odločila sva se, da postaneva nomadska pivovarja, to pomeni, da sva najela drugo, večjo pivovarno. Iskala sva partnerja, ki bi ustrezal naslednjim pogojem: prvič, da je partner dokaj blizu, da lahko pri procesu v pivovarni redno sodelujeva, drugič, da ima dovolj tehničnega znanja za uresničitev najinih želja, in tretjič, da je pošten. V tem poslu se namreč pojavlja veliko nelojalne konkurence in precej je kraj zamisli. Tako sva se strinjala, da Savinjska pivovarna v Arji vasi ustreza najinim zahtevam in do sedaj sva z njo zelo zadovoljna. Četudi pred nama lastniki niso imeli izkušenj s kislimi pivi, so se potrudili in s skupnimi močmi smo izdelali ta vrhunski izdelek,« razloži Alen, ki se je s kislimi oziroma »sour« pivi srečal po naključju v Zürichu na sejmu naravnih vin. »Nekdo je ob svojem naravnem vinu predstavljal tudi kislo pivo. Poskusil sem. Bilo je zelo osvežilno, imelo je vinske priokuse, precej manj alkoholno je bilo in precej bolj osvežilno. Kasneje sem poskusil še veliko kislih piv, a nisem več našel tistega prvega okusa. No, zatem se je rodila najina ideja.«

Podobno kot v kulinariki, kjer gre vedno za preizkušanje novih okusov, je bilo jasno, da njuno pivo ne bo nekaj, kar v Sloveniji že poznamo, temveč bosta iskala neobičajen okus, tudi v izboru kislih piv. »Ves čas nama je bila vodilna misel, da če bova delala kislo pivo, potem mora biti vrhunsko. Oba rada kuhava. Ko pri kuhanju mešaš sestavine, moraš vedeti, kaj bo nastalo iz tega in moraš vedeti, kaj sodi skupaj. To naju je vodilo tudi pri varjenju piva. Okusi so morali soditi skupaj,« je jasen Andraž.

BARBARA GRADIČ OSET, Foto: osebni arhiv

Preberite več v Novem tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.