Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najboljši slovenski slaščičarji so doma na OŠ Drska


lokalno
OŠ Drska, mentorica Jožica Muhič
18. 12. 2020, 07.45
Posodobljeno
10:24
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

jakobovi_plesoci_snezaki.jpg
Jakob se je lotil plešočih snežakov (foto: osebni arhiv)

Učenci novomeške OŠ Drska že desetletje sodelujejo v projektu Kuhnapato in tretje leto v projektu Hrana ni za tjavendan. Seveda smo sodelovali tudi v tem šolskem letu, vendar nekoliko drugače. Glede na to, da smo doma, verjamemo, da kar nekaj časa preživimo tudi ob štedilniku. Čas je drugačen in morda je prav ta čas – čas za drugačne praznične jedi. Seveda v to skupino nedvomno sodijo potice in potičke, piškoti in druge sladice, s katerimi si sladkamo dneve ali pa krasimo smrekice.

barbara_jedlovcnik_pita_0001.jpg
Priprave na zmagovalno Barbarino adventno pito (foto: osebni arhiv B.J.)

V letih skupnega dela smo se naučili, da nam prav prazniki, ki so pustili najvidnejše sledi v naši prehranski dediščini, ponujajo kreativnost. Le s korakom nazaj, s pogovorom z babico ali sosedo, morda s pomočjo še na roko napisanega recepta ali pa kar s svojo domišljijo, ki se ozira po okolici, smo že in verjamemo, da bomo spet na krožnike postavili jedi, ki bi jih bilo vredno vnovič spoznati in jih vključiti v naše jedilnike.

Tudi tukaj lahko uporabimo ostanke ali pa si domislimo način kar najokusnejše porabe jedi v dneh po praznikih - namakanje, ponovna uporaba potičk, pečenjakov ipd. Do ponedeljka smo imeli čas, da pripravimo sladice za praznično igro, ki jo organizirata Društvo Vesela kuhinja, ki je nosilec projekta in pokrovitelj projekta Spar.

Z naše šole je sodelovalo 5 učencev. Prvi dve nagradi med sodelujočimi iz vse Slovenije sta osvojila: Barbara Jedlovčnik iz 6. c z adventno pito prvo nagrado in Jakob Savić Rončević iz 8. b z vrtečimi se snežaki, ki je osvojil drugo nagrado! Zoja Ficko, Alina Jacović in Metka Zupančič iz 6. c pa so bile pohvaljene za svoje izdelke.

Zelo sem vesela, da sta kar dva učenca naše šole nagrajena. To bo tudi za ostale še večja spodbuda za nadaljnje delo. Zaključujem pa z besedami vodje projekta Anke Peljhan: »Iskrena hvala in čestitke za trud – vaš dolgoletni, ki se zdaj preslikava k otrokom, kaže na njihovo samostojnost, samoiniciativnost, veselje do dela, inovativnost in vse ostalo, kar sodi zraven, seveda čestitke vsem mladim izvajalcem. Tokrat je prišlo ogromno materiala, ki smo ga s »sodelavci« pregledali kar se da hitro, saj se bližajo prazniki. Sama delim občutke, za katere sem mislila, da sem se jih za vedno znebila, ko je šlo za tekmovanja, kar vas večina pozna. Težko se je bilo odločiti, saj si tokrat pohvale zaslužijo prav vsi! Vsak od otrok je vložil trud, znanje in veščine, kar je danes redkost in vredno spodbud. Zelo težko smo izluščili tiste, ki so za kanček odstopali po vseh naštetih parametrih »ocenjevanja« ali odločanja, po parametrih, ki jih zapoveduje naše dolgoletno poslanstvo.

Na našem portalu bomo v teh dneh objavili tudi zmagovalne recepte. Enega od njih že danes.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.