Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Burger malce drugače


Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja
29. 5. 2019, 11.01
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za prste obliznit': puranji burger z omako gvakamole.

k s puranom.jpg
Promocijsko gradivo
Burger s puranom

Mesna klasika malce drugače

Puranji burger z omako gvakamole

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Sestavine: 500 g mletega puranjega mesa, sol, poper, tabasko, 1 rdeča čebula, 1 bio limeta, 30 g svežega peteršilja, 2 stroka česna, 1 velik avokado, 1 rdeča paprika, 1 žlica olivnega olja, 4 rezine sira, 4 bombetke.

Priprava: Rdečo čebulo olupimo in razpolovimo. Polovico sesekljamo, drugo polovico pa naribamo. Limeti naribamo lupino in iztisnemo sok. Peteršilj osmukamo ter sesekljamo lističe in stebla posebej. Česen olupimo in sesekljamo. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Avokado razpolovimo in odstranimo koščico. Meso izdolbemo. Mleto meso v skledi zmešamo s soljo, poprom, brizgom tabaska, naribano polovico čebule, limetino lupino, sesekljanimi stebli peteršilja in ¾ sesekljanega česna. Iz mase oblikujemo štiri polpete in jih odložimo na hladno. Avokado z vilicami pretlačimo, mu dodamo preostali česen, sok pol limete in večino sesekljanih lističev peteršilja. V drugi skodelici pa zmešamo koščke paprike s sesekljano polovico čebule in preostalim sokom pol limete. Solimo, popramo in dobro premešamo. Polpetke premažemo z oljem in jih s pečemo na žaru ali v ponvi najprej na eni strani 5 minut in potem še na drugi 2 minuti. Ko so pečene, jih pokrijemo z rezinami sira in pustimo na vroči rešetki še dve minuti. Medtem popečemo še polovičke bombetk. Na spodnjo bombetko namažemo omako gvakamole, nanjo položimo polpete ter mešanico paprike s čebulo in preostalim peteršiljem. Pokrijemo z drugo polovico bombetke.

Objavljeno v reviji Zarja št. 22, 28. 5. 2019.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.