© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Martinovo z bogato obloženo mizo


tednik
Jože Šmigoc
1. 11. 2017, 09.33
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vsakoletni jesenski praznik zaključka kmečkih opravil je že po tradiciji povezan s hrano in pijačo. Konec koncev gre za to, da pospravimo, kar smo pridelali – nekaj od tega tudi v svoje želodce.

1509528863_js_martinovo_2_glavna_jed.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Martinova miza

Za vas smo tokrat pripravili nekoliko drugače obloženo mizo. Zakaj bi vsako leto glodali gosje in račje kosti, če nam jesen ponuja obilo drugih možnosti. Pa smo malo pogledali naokrog, kaj vse nam je zraslo po vrtovih in njivah – ter vse to združili na svoji martinovanjski mizi.

Kaj torej priporočamo? Za uvod kostanjevo kremno juho, nato puranjo rulado z bučko in korenčkom, h kateri bomo postregli rdeče zelje z grozdjem, ajdovo kašo z jurčki in endivijo v solati. Tudi sladica bo jesenska: ovsene rezine z grozdjem in potica z bučnicami.

Veselo na delo – in na jelo!

Kostanjeva kremna juha

Sestavine: 350 g kuhanih olupljenih kostanjev, 80 g zelene, 80 g korenčka, 1 čebula, 1 l zelenjavne osnove, 30 g masla, 0,6 dl sladke smetane, sol, poper, 2 stroka česna, peteršilj, 1 lovorov list.

Zeleno in korenček očistimo, drobno sesekljamo in stresemo v posodo z maslom. Med občasnim mešanjem pražimo 3 minute. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in jo stresemo na prepraženo zelenjavo. Pražimo še 7 minut. Dodamo olupljen kostanj (olupimo zunanjo lupino in notranjo kožico), prilijemo vročo zelenjavno ali govejo osnovo, dodamo sesekljan česen in lovorov list, zavremo in počasi kuhamo45 minut. Posodo odstavimo in juho razmešamo s paličnim mešalnikom. Prilijemo smetano ter začinimo s soljo in poprom. Še enkrat zavremo in pred postrežbo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Puranja rulada z bučko in korenčkom

Sestavine: 2 velika tanka puranja zrezka, 1 večja bučka, 2 korenčka, sol, začimbe (po želji), olje ali maslo, balzamični kis.

Puranja zrezka razgrnemo na delovni površini, potolčemo (da se ne strgata, ju tolčemo pokrita s folijo za živila), namažemo z balzamičnim kisom in posolimo. Rahlo začinimo po svojem okusu. Bučko po dolgem narežemo na tanke rezine in jih na hitro popečemo na maslu, da se malo zmehčajo. Z njimi obložimo zrezka. Korenček po dolgem narežemo na zelo tanke lističe (pomagamo si z lupilcem za krompir) in jih porazdelimo po bučkah. Vsak zrezek previdno zvijemo v rulado in jo z nitjo zvežemo, da se ne bo razprla. Obe ruladi z vseh strani popečemo na maslu, odstranimo nit in ju položimo v pekač. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, približno pol ure.

Rdeče zelje z grozdjem

Sestavine: 1 kg rdečega zelja, 40 g masla, košček cimetove palčke, 2 klinčka, 100 ml merlota, 3 žlice rdečega vinskega kisa, 125 ml grozdnega soka, 300 g svetlega grozdja, sol, sveže mlet poper.

Zelje očistimo in narežemo na tanke rezance. V kozici razpustimo maslo, dodamo zelje in prepražimo. Dodamo cimetovo palčko, klinčke, merlot, kis in grozdni sok, zmešamo, zavremo in v pokriti kozici dušimo 50 minut na šibki vročini. Med tem grozdne jagode razpolovimo in jim odstranimo peške. Grozdje zelju dodamo 10 minut pred koncem kuhanja. Na koncu posolimo in popramo.

Ajdova kaša z jurčki

Sestavine: 200 g ajdove kaše, 200 g svežih jurčkov, 1 srednje velika čebula, 5 žlic sladke smetane, 3 stroki česna, 50 g masla, sol in poper po okusu, 6 vejic peteršilja, 4 vejice timijana.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.