Martinova pojedina: Da bo Martin tudi sit, ne le napit
Martinovanjska slavja so v zadnjem času že tako razširjena, da si je v kuhinji težko izmišljati nekaj novega. Konec koncev gre za tradicionalni kmečki praznik, povezan s koncem pridelovalnega obdobja; shrambe in kašče so polne, da brez težav najdemo kaj primernega za pod zob. Predlagamo vam torej, da le pogledate naokrog in si pripravite jesensko obarvan jedilnik. Poln pregrešnih dobrot. Na holesterol in sladkor bomo pomislili kdaj drugič (nas bo že spomnil zdravnik!).

Kakšen bo torej naš jedilnik za martinovo, obarvan z doma pridelano hrano? Juha za uvod bo seveda gobova. Če si upate tvegati, jih naberite sami, če ne, se naredite dobrega kakemu gobarju. In seveda ne pozabite, da v gobovo juho sodi tudi ajdova kaša. Skuhajte jo posebej in dodajte v vročo juho žličko ali dve (potem pa jo, pogreto na prepraženi čebuli, postrezite kot prilogo k mesu).
Pujs tradicionalno sicer ne sodi k martinovi pojedini, saj so ga gospodinje šele začele pitati za koline proti koncu zime. So pa »zrele« kure, race, gosi, purani ... Mi smo se odločili za jesensko obarvanega purana. Z jabolki, vinom, papriko, paradižnikom, korenčkom ... Nič iz Egipta, Južne Afrike ali Urugvaja, vse z domačega vrta. (No, skoraj vse ...) In kanček vina, seveda! Domačega.
Puranje prsi z jabolki in zelenjavo
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se