© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Majšperk: Kmetija Adam iz Kupčinjega Vrha že štiri generacije proizvaja kis


tednik
Mojca Vtič
13. 8. 2022, 21.20
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V osrčju Haloz, nedaleč od priljubljene izhodišče točke za vzpon na Donačko goro, v kraju Kupčinji Vrh, Adamovi že desetletja proizvajajo jabolčni kis. »Kis iz jabolk so začeli pridelovati že moji prastarši,« je opis zgolj štiri hektarje velike kmetije začela Simona Adam, skromna kmetovalka, ki z nasmehom in ponosom razlaga o svojem kisu.

1660231258_mv-kmetija_adam1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Haloškim strminam že dolga leta kljubujejo jablane sort krivopecelj, mošančika, bobovec ter kanada. Tako, kot so globoke in močne korenine jablan, je dolgoletna tudi tradicija Adamovih, ki so v štirih generacijah dodobra usvojili znanje pridelave kisa iz starih sort jablan. Danes Simona Adam ob pomoči očeta in brata letno pridela tudi do 20.000 litrov te žlahtne začimbe. »Predelavo jabolk in proizvodnjo kisa smo povečali v zadnjih desetih letih, to pa je tudi pomenilo, da se je morala kmetija modernizirati, kjer se je to dalo. Večino dela je še vedno ročnega, predvsem zaradi strmin, ki od nas zahtevajo, da jabolka ročno poberemo v koše in jih nato odnesemo do prikolice ter odpeljemo do stiskalnice.« Prav tako ohranjajo preizkušen način pridelave kisa.»Pri nas pridelujemo jabolčni kis po naravnem postopku, kar pomeni, da ne uporabljamo prisilnih naprav, ki bi skrajšale čas ocetnokislinskega vrenja. Ta postopek fermentacije je povsem naraven, brez dodatnih konzervansov, je tak, kakršnega so že pred več 100 leti poznali naši predniki. Kis tudi ni filtriran, zato vsebuje več koristnih snovi ter je boljšega vonja in okusa,« je zaupala Simona Adam in dodala, da postopek kisanja s staranjem traja tri leta ali več.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.