Lončena posoda ima mesto tudi v sodobni kuhinji



Trebušasti lončeni lonci za kuhanje hrane, lončene sklede z ornamenti v beli barvi, modeli za potice, latvice za mleko… značilne oblike posod za Dolenjsko so skoraj povsem izginile iz sodobnih kuhinj. Izrinili so jih novi materiali, tradicionalna lončevina pa služi le še za okras.
Kot ugotavlja obrtnica Andreja Stankovič, ki se ukvarja z lončarstvom, žal z izumiranjem lončarstva izginja tudi del naše prepoznavnosti in posebnosti. Da se znanje o pripravi hrane v teh posodah ne bi izgubilo, zavod Čebela skupaj z Dolenjskim muzejem in Centrom Grm v sklopu projekta Leader pripravlja brezplačne kulinarične in lončarske delavnice. Da lončarstvo ni le uporabna, ampak tudi čudovita prostočasna dejavnost, ki spodbuja ustvarjalnost in kreativnost, smo se prepričali tudi mi.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se