Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Lončena posoda ima mesto tudi v sodobni kuhinji


I.N.
29. 9. 2011, 10.00
Posodobljeno
06. 10. 2011 · 12:46
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

loncarska_delavnica010.jpg
Arhiv Lokalno.si
loncarska delavnica010
loncarska_delavnica020.jpg
Arhiv Lokalno.si
loncarska_delavnica030.jpg
Arhiv Lokalno.si

Trebušasti lončeni lonci za kuhanje hrane, lončene sklede z ornamenti v beli barvi, modeli za potice, latvice za mleko… značilne oblike posod za Dolenjsko so skoraj povsem izginile iz sodobnih kuhinj. Izrinili so jih novi materiali, tradicionalna lončevina pa služi le še za okras.

Kot ugotavlja obrtnica Andreja Stankovič, ki se ukvarja z lončarstvom, žal z izumiranjem lončarstva izginja tudi del naše prepoznavnosti in posebnosti. Da se znanje o pripravi hrane v teh posodah ne bi izgubilo, zavod Čebela skupaj z Dolenjskim muzejem in Centrom Grm v sklopu projekta Leader pripravlja brezplačne kulinarične in lončarske delavnice. Da lončarstvo ni le uporabna, ampak tudi čudovita prostočasna dejavnost, ki spodbuja ustvarjalnost in kreativnost, smo se prepričali tudi mi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.