© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

KP Kolpa na mednarodni konferenci


lokalno
22. 4. 2009, 00.00
Posodobljeno
09:55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

p1060950.jpg
Arhiv Lokalno.si
p1060950.jpg
Boris Grabrijan predava o belokranjskih značilnostih.

Mednarodna akademija za varstvo okolja na otoku Vilm, ki deluje v okviru Nemške Zvezne akademije za varstvo okolja, je v času od 14. do 18. aprila izvedla seminar, namenjen upravljavcem zavarovanih območij. Na predavanjih so številni predavatelji iz vse Evrope predstavljali tudi drugačne vrednote teh območij. Parke javnost (posebno še strokovna) največkrat pozna po njihovih naravnih vrednotah, manj opažene in slabše strokovno pa so obdelane tudi druge vrednote.

Namen tega seminarja je bil strokovnjakom, ki prihajajo predvsem s področja bioloških ved, predstaviti drugačen pogled, druge pomembne vsebine. Govora je bilo o pomenu zavarovanih območij v luči globalnih klimatskih sprememb, velikega pomena za oskrbo s primerno pitno vodo, pomenu parkov za splošno zdravje, pomembnosti za turistično dejavnost, nalogah za ohranjanje kulturnih vrednot ter pomenu ohranjanja biodiverzitete v kmetijstvu, ki je velikokrat prisotno v zavarovanih območjih. Vse te in tudi vplive iz osnovne dejavnosti poskušajo upravljavci meriti z različnimi metodami in orodji.

Posameznim sklopom predavanj so sledile delavnice v majhnih skupinah, ki so iskale rešitve za konkretne primere. Pomen kulturnih vrednot v naravnem zavarovanem območju je bil skozi primer ohranjanja tradicije in razvoja uporabne vrednosti predstavljen na vzorcu Krajinskega parka Kolpa. Po predavanju direktorja KP Kolpa Borisa Grabrijana so se slušatelji seznanili tudi z dejanskimi postopki in izdelki. Ena od delavnic je bila posvečena tudi ocenjevanju in vrednotenju tega dela v KP Kolpa. Na poznem družabnem večeru pa so si udeleženci seminarja ogledali tudi film RTV Slovenija "Steljarija na Preloki", diaprojekcijo fotografij z območja Kolpe, poskusili pa so tudi tipične jedi in seveda nazdravili s kozarcem rujnega, ki ga je prispevala klet Dolc iz Drašičev.

Poleg strokovnega prispevka je bil to tudi poskus promocije Krajinskega parka Kolpa in Bele krajine.  

Tekst in foto: Boris Grabrijan


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.