Ko navduši preplet medu, hrušk in orehov
»Na tekmovanje sem se pripravljal leto dni. Ob tem sen užival, saj je kulinarika moja strast. Imel sem dober občutek. Priznam, da sem pričakoval, da bom zmagal,« pravi 25-letni Boštjan Volk iz Plešivca pri Velenju, ki je novembra zmagal na sedmem mednarodnem tekmovanju za evropskega mladega chefa (European Young Chef Award) v Franciji. Že pred tem je diplomant Višje šole za gostinstvo in turizem v Mariboru na svoj kuharski talent opozoril na več tekmovanjih doma in v tujini. In kot pravi, se jih še namerava udeleževati, pri čemer želi razvijati svoje podjetje za ketering.

Boštjan je odraščal v družini, ki se je zapisala gostinstvu, saj sta imela že njegova stara starša v Plešivcu gostišče Volk. Stavba je pred približno tremi desetletji pogorela, zgradili so novo in leta 2002 je bilo gostišče spet pripravljeno sprejeti goste. »Že kot otrok sem se pogosto zadrževal v kuhinji in vzljubil to delo, zato sem se vpisal v Srednjo šolo za storitvene dejavnosti Velenje, študiral sem gostinstvo in turizem. Kljub številnim drugim obveznostim še danes ob koncih tedna pomagam staršema pri pripravi jedi za naše goste. Prihajajo predvsem iz Velenja in okolice, tudi kakšni pohodniki od drugod, ki se okrepčajo pri nas.«
Inovacije na tradicijo
Na novembrskem tekmovanju za najboljšega mladega chefa Evrope so sodelovali kuharji iz devetih držav, ki so se pomerili v posodabljanju tradicionalnih receptov z uporabo lokalnih sestavin, saj je bila tema tekmovanja Inovacije na tradicijo. Tako organizatorji mlade kuharje osveščajo o pomenu ohranjanja regionalne prehrane in kulturne raznolikosti.
»Odločil sem se, da bom pripravil medenjake. Zamisel zanje sem dobil na Uršlji gori na 1699 metrih nadmorske višine, ko sem na tamkajšnjih travnikih opazoval čebele. Tam je najvišje ležeč čebelnjak v Sloveniji. Poleg tega nas medenjaki spominjajo na otroštvo, nam prebujajo občutke domačnosti in topline.«
Medenjake je članom ocenjevalne komisije postregel na leseni deski iz orehovega lesa, ki jo je izdelal sam. Nanjo je posul cvetni prah. Ker se medenjaki jedo z rokami, je namesto pribora žirantom dal bombažne serviete, ki so bile navlažene z limonino vodo, da so si očistili roke.
Naslednji dan je člane komisije navdušil z »medenim objemom« ter zgodbo o čebelah in pomenu lokalnih sestavin v kulinariki. Pripravil je tudi apimiks, v katerem je združil propolis, med, cvetni prah in matični mleček. V svojo tekmovalno predstavitev je vključil še hruškov sok in vodo z visoko vsebnostjo mineralov iz Prlekije. Sok in vodo je postregel v kristalnih kozarcih, ki so jih izdelali v Rogaški Slatini.
Briljantno in ganljivo
Člani komisije so njegovo jed ocenili kot tehnično briljantno, slastno in polno različnih tekstur, pri čemer jo sestavljajo le tri lokalno pridelane sestavine: med, orehi in hruške. »Boštjanovo sporočilo o pomenu čebel in medu je ganljivo, njegova predstavitev čudovita, priprava jedi pa ni povzročila odvečne hrane,« so še zapisali v obrazložitvi.
»Zmage sem se seveda zelo razveselil, navdušena je bila tudi moja spremljevalna ekipa, saj jih je kar 30 potovalo z menoj v Francijo in me bodrilo. Prejel sem številne čestitke. Kot zmagovalec bom naslednje leto na tem tekmovanju član komisije. Doslej so slovenskih kuharji na tekmovanju za najboljšega mladega chefa Evrope dosegali lepe rezultate, a zmagal še ni nihče,« pojasnil in dodal, da ne namerava počivati na lovorikah. Spomladi se bosta s prijateljem Tristanom udeležila mednarodnega tekmovanja Biser morja na Hrvaškem, na katerem je nekajkrat že zmagal. Še bolj se veseli odhoda v Španijo, kjer bo naslednje leto prestižno tekmovanje v pripravi znamenitih španskih prigrizkov – tapasov. »To je kulinarično prvenstvo, na katero povabijo vrhunske kuharje iz Evrope. Pomerilo se nas bo 16 kuharjev. To tekmovanje je eno redkih, na katerem zmagovalec prejeme denarno nagrado.« (Foto; Nik Jarh in osebni arhiv)
V celoti si članek preberitev v tiskani izdaji Novega tednika, 7. december 2023.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se