Ko diši po praznikih
Kako tradicionalna velikonočna živila pripraviti s sodobnejšim pridihom? To vprašanje je vsako leto poseben izziv za Natašo Koražija iz Rogaške Slatine. Za velikonočni zajtrk se pri njej doma miza šibi pod jedmi, ki niso le okusne, ampak tudi domiselno postrežene. Ob tem skrbno pripravi mizo in izbere ujemajočo se okrasitev – od prta in pogrinjkov do rož. »V petek popoldne in v soboto dopoldne res diši iz naše kuhinje,« je dejala sogovornica, sicer direktorica Knjižnice Rogaška Slatina.

Že približno teden pred prazniki se potrudi, da je hiša čim bolj čista, in opravi pomembnejša gospodinjska opravila. Nato se odpravi po nakupih, kjer poišče živila, značilna za veliko noč. Ker je njena mlajša hči vegetarijanka, velikonočni zajtrk pripravi tako, da brbončice uživajo tudi v jedeh brez mesa.
Iz kuhinje začne dišati že v petek popoldne, ko speče bel kruh. Iz vzhajanega testa oblikuje še pletenice ali kifeljčke z različnimi nadevi. Lani je za veliko noč pripravila gorenjsko jed, imenovano prata. Za to dobroto je koščke kruha prelila z vodo, v kateri je kuhala šunko, dodala sesekljano in prepraženo čebulo, jajce, koščke mesa in začimbe. Zmes je nato spekla v ozkem modelu in jo ohlajeno razrezala na kose. »Za recepti rada pobrskam na spletu. Še posebej me navdušijo takšni, kjer so tradicionalne sestavine pripravljene malo drugače,« je povedala.
Dobrote s šunko
Šunko postreže na več načinov. Najbolj klasičen način je, da jo ponudi v narezku, ki ga oplemeniti z beluši, grozdjem, jagodami in različnimi siri. Pred časom je s šunko nadevala tortilje, ki jih je najprej premazala z zaseko. Zvitke je obogatila še s sirom in z naribanim hrenom, po vrhu jih je nato premazala in nanje naribala mehko kuhano jajce. »To je zelo preprosta in hitro pripravljena jed, ki nikogar ne pusti ravnodušnega,« je dejala. Za vegetarijansko različico tortilje premaže z domačim čemaževim pestom in nanje položi rezine dimljenega lososa.
Velikokrat se loti priprave šunke v kruhu, ki je priljubljena jed njene starejše hčere. Rada pripravi tudi manjše solate, ko v lončke nadeva motovilec, rukolo in drobno narezano šunko, po vrhu pa nariba jajce in vse skupaj okrasi s češnjevim paradižnikom.
Ena od jedi, ki gre sicer v slast tudi mesojedcem, so zvitki, za katere uporabi tanke rezine bučk. Nanje posuje domača zelišča, na primer rožmarin in baziliko, ter jih speče v pečici. Ko so bučke pečene, vanje zavije rezine lososa. Rada pripravi tudi majhne prigrizke, na primer nabodala iz popečenih šampinjonov, mocarele in paradižnika.
Jajca tako in drugače
Jajca so posebna strast družine Koražija. Vsi člani imajo radi trdo kuhana, ki jih Nataša s pomočjo korenčka in popra preobrazi v kokoške ter jih položi na liste radiča ali motovilca. Članom družine gredo še bolj v slast nadevana jajca. Za pripravo slednjih Nataša jajca prereže na pol in skrbno odstrani rumenjak. Temu doda malo majoneze, gorčice, sol, poper in na drobno narezano šunko. Nadev da v vrečko za brizganje z večjim nastavkom in ga nabrizga v beljake. »Takšna jajca so zelo okusna in sočna,« je dejala ljubiteljica dobre hrane.
Na mizi ne manjkata niti hren s smetano in hren z jabolki. Medtem ko njena mama in tašča poskrbita za potico, sogovornica iz listnatega testa pripravi polžke z orehovim nadevom.
Okrašena miza je pika na i
Ko obišče trgovine z okraski za dom, vedno preveri ponudbo okrasnih podlag za krožnike in ujemajočih se prtov. Letos bo praznična miza odeta v rožnato, bež in belo barvo. Za vsakega gosta v znak dobrodošlice pripravi drobno darilce, mizo rada okrasi s spomladanskim cvetjem ali z lončnicami v izbranih odtenkih. Kakšno iztočnico poišče na svetovnem spletu, sicer pa pri krašenju doma uporabi zvrhano mero domišljije in lastne ustvarjalnosti. »Obiskovalci so že kar malo navajeni, da lahko pričakujejo vedno kaj novega,« je dejala. Ob hitrem tempu življenja se ji zdijo prav družinski prazniki še posebej dragoceni, saj lahko takrat vsi člani družine sedejo skupaj, si vzamejo čas za obrok, pogovor in druženje.
Foto: osebni arhiv
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se