Kmečki turizem: Gosta ne zanimajo naše meje in omejitve
Iz turizma na kmetih je z leti nastala zgodba o butičnih počitnicah na živi kmetiji in spanju na seniku. Delo z ljudmi je povsem drugačno od dela na kmetiji. Moč povezovanja dokazuje skupina Gourmet over Mura.

Ko sta Marjana in Alojz Firbas pred četrt stoletja razmišljala, kam se obrniti na kmetiji, ki ima dvanajst hektarjev, kar ni malo, veliko pa tudi ne, poleg tega pa leži v turistom manj znanih Slovenskih goricah, natančneje v Cogetincih v občini Cerkvenjak, si verjetno še sama nista mislila, da bo iz njune turistične kmetije nastala uspešna zgodba, ki je danes prerasla v butično turistično kmetijo, ki ponuja počitnice in ki jo obiščejo gostje z vsega sveta. Veter je v jadra dodatno pihnil sin Bojan, mladi prevzemnik, poln idej, elana in zavezanosti k cilju, da bo Domačija Firbas, katere zaščitni znak je hruška, dobro živela in ne zgolj preživela. V času našega obiska je bilo tam še posebej živahno, saj so bili gostje pri zajtrku. Iz jutranjega klepeta je bilo razbrati mešanico različnih jezikov; med gosti sta bila namreč dva para z Nove Zelandije, družina iz Kalifornije, nekaj Nizozemcev, Špancev, Slovencev …
Pri Firbasovih se je vedno dobro jedlo in pilo. »Leta smo gostili zgolj enodnevne goste in velike zaključene skupine, na neki točki pa smo si rekli: 'To ni to, to počno tudi vsi drugi, pojdimo po svoji poti.' In smo se odločili za individualni butični turizem, za doživetje na kmetiji: s počitkom v senci oreha, mobitelom varno spravljenim v košarici na recepciji in možgani na 'off', raziskovanjem okolice, rekreacijo ali aktivnim sodelovanjem pri vsakdanjih kmečkih opravilih.«
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se