© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kjer gresta dobro in sproščeno z roko v roki


novi-tednik
Tina Strmčnik
14. 12. 2023, 09.10
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

  »Pred odprtjem bistroja sem bil zelo zaskrbljen, saj mi je veliko ljudi reklo, da je Celje okolje, ki ne sprejema novosti. Za mano so bile neprespane noči, a se je nato izkazalo, da so Celjani pripravljeni poskusiti kaj drugačnega. Tukaj dobro delamo, k nam prihajajo tudi gostje iz drugih krajev.« Tako pravi priznan kuhar Marko Pavčnik. Ob uspešni zgodbi restavracije Pavus na gradu Tabor v Laškem se je pred poldrugim letom odločil za novo poglavje. Bistro Lalú dojema kot ustvarjalno sodobno gostilno prihodnosti.  

1702544787_bistro_lalu_pavcnik_foto_nik_jarh_(3).jpg
Arhiv NTRC

Jedi, pripravljene v restavraciji Pavus, so, kot pravi lastnik Marko Pavčnik, znane po avtorskem podpisu in nevsakdanjosti. Zalogaji, postreženi za zidovi gradu, so narejeni iz številnih sestavin, pripravljenih tako, da se okusi kar najbolj razvijejo. Razvajanje brbončic v omenjeni restavraciji je pravzaprav dogodek. »Gre za kulinariko na visoki ravni. Ni pa to lokal, kjer bi lahko vsak teden sproščeno jedel preproste jedi. In da ob tem ne da bi razmišljal, iz česa je kaj narejeno in zakaj je tako. Želel sem protiutež, preprost lokal, kamor človek pride, sede za mizo in jé. Takšni lokali so mi najljubši,« je dejal. Čeprav je priznan kuhar, uživa v preprostih jedeh – pomembno mu je le to, da so dobre.

Postrežene na preprost način

Bistroji izvirajo iz Francije, kjer pod tem imenom poznajo tradicionalne preproste gostilne. Pred približno dvema desetletjema se je razvila veja, imenovana bistronomy, kar pomeni preplet bistoja in gastronomije. In po takšnem načelu je zasnovan tudi Lalú. »Gre za to, da so zelo dobre jedi postrežene na zelo preprost način. V svetu je takšen tip bistroja zelo priljubljen. Sam ga razumem kot sodobno gostilno, medtem ko tradicionalne gostilne po drugi strani izginjajo.«

Ozka, a kakovostna ponudba

Manjši gostinci jedce v zadnjem času učijo, da jedilniki niso nujno dolgi v nedogled. »To je edina prava pot,« je poudaril Pavčnik, ki prisega na ozko, a kakovostno ponudbo. »Pri nas pripravljamo približno 15 jedi, vse pa naredimo kakovostno. Na voljo imamo nekaj predjedi, juho, nekaj mesnih in ribjih jedi, nekaj za vegetarijance in tri sladice. To je več kot dovolj.«

Lastnik in kreativni vodja bistroja Lalú jedilni list spreminja večkrat na leto, tako da lahko ljubitelji dobre hrane nove jedi spoznavajo v obdobju od dveh do treh mesecev. Če se kakšne jedi naveliča, spremembo predlaga že prej. Kot opaža, imajo gostje bistroja v središču Celja zelo radi možnost, da naročijo več jedi in jih nato delijo med seboj – vsak si na svoj krožnik naloži, kar mu ustreza. Ob tem ko okušajo med paleto raznolikih zalogajev, se namreč razvije zabavno druženje.

Foto: Nik Jarh


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.