Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Katere vrste testenin spadajo k različnim omakam (prilogam)?


Tina Lucu
29. 2. 2020, 18.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zagotovo imate med tednom vsaj dvakrat ali trikrat na mizi testenine. Pa veste, da Italijani ne jedo vsake oblike k vsaki omaki?! Poglejmo, katere omake gredo h kateri vrsti testenin.

špageti.jpg
Revija Maja
Pikantni špageti z orehi

 Dolge in tanke testenine: špageti, ozki rezanci, kot so lingvini - jezički, dolgi fusili (svedri), bucatini (cevke)

Omake z morskimi plodovi ter lahke kremaste in paradižnikove omake in omake, ki bazirajo na olivnem olju.

Omake: puttanesca, cacio e pepe (sir in poper), aglio e olio (česen in olivno olje), carbonara, amatriciana, frutti di mare (morski sadeži), vongole (školjke), navadna paradižnikova omaka z baziliko …

k Hudi špageti.jpg
Revija Zarja
Špageti

Dolge in široke (jajčne) testenine ali široki rezanci: tagliatelle, pappardelle, fettuccine, mafaldine …

Težke omake z mesom in omake z gobami. Naj še povemo, da v Bologni svojo slovito bolonjsko omako jedo vedno s tagliatellami.

Omake: neapeljski ragu, bolonjski ragu, barijski ragu, ragu iz klobase, omaka iz jurčkov …

pireni spageti.jpg
Revija Maja
Pirini špageti s korenjem in sirom

Farfale - metuljčki: gladke paradižnikove omake in tudi mesne omake

Školjke: conchiglie (školjke), lumache (polži)

Težke kremaste omake in tudi mesne omake

Večje testenine v obliki školjke so lahko tudi polnjene z omako ter pečene v pečici.

s tunino.jpg
Revija Maja
Špageti s tunino in zelenjavo

Zvitki ali svedri: fusilli, trofie, strozzapreti, caserecce, gemelli

Lahke, bolj gladke omake, ki se bodo oklenile svedrov.

Omake: genovski pesto, kalabrijski pesto, rdeči pesto, orehov pesto …

k spageti z olivami.jpg
Shutterstock

Cevke: penne, rigatoni, makaroni, paccheri

Omake z več vrstami zelenjave, omake s sirom ter tudi omake z mesom

Omake: pekoča arrabiata, norma (jajčevci in paradižnik), omaka z gorgonzolo …

Mini testenine: orzo, fregola, canestrini, stelline (zvezdice)

Pasta piccola (majhne testenine) za v juhe, enolončnice in tudi za v solate

bučkini špageti.jpg
Revija Maja
Bučke nimajo močnega okusa, zato iz njih zlahka ustvarimo zdrav nadomestek za testenine.

Polnjene testenine: ravioli, tortelini, kapeleti

Polnjene testenine se po navadi jedo same z dodatkom masla ali olivnega olja in malo ribanega sira.

V italijanski pokrajini Emilija Romanja se tortelini za božič jedo v goveji ali kokošji juhi.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 6, 7.2.2020


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.