© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Izobraževanje za razvijanje prehranske samooskrbe


lokalno
Mojca Frankovič, ZIK Črnomelj
1. 3. 2012, 07.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

samo.jpg
samo1.jpg
samo2.jpg

Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj je februarja pričel z izvedbo izobraževalnega programa Spodbujanje prehranske samooskrbe. Udeleženci se bodo v okviru programa seznanili s stanjem prehranske samooskrbe v Sloveniji in v lokalnem okolju. Seznanili se bodo tudi s škodljivimi posledicami uporabe pesticidov in drugih nevarnih dodatkov pri pridelavi živil. S seznanjanjem o prednostih sezonskega, domačega, lokalnega in tradicionalnega se bo udeležence skušalo spodbuditi k razvijanju prehranske samooskrbe. Poleg naštetega bodo udeleženci v programu spoznali bio-dinamično metodo gospodarjenja na področju poljedelstva, vrtnarjenja in drugega dela z naravo. Bio-dinamična metoda je namreč najbolj učinkovita in najbolj zahtevna metoda ekološke pridelave, ki temelji na doslednem upoštevanju načel ravnovesja v naravi.

Pri izvedbi programa bodo sodelovali strokovnjaki iz različnih področij. V februarju smo že gostili naravovarstvenika, raziskovalca in publicista Antona Komata, ki je v zadnjem času zelo aktiven na področju spodbujanja prehranske samooskrbe. V okviru programa je izvedel predavanje Zdravstvena tveganja industrijske hrane za otroke, saj naj bi industrijsko proizvedena in procesirana hrana predstavlja eno največjih zdravstvenih tveganj sodobnega človeka. Fanči Perdih, agronominja, ki se ukvarja z ekološko pridelavo semen, pa je v okviru programa februarja pričela z usposabljanjem za uporabo bio-dinamične metode.

Program sofinancirata Ministrstvo za šolstvo in šport in Evropski socialni sklad in je za udeležence brezplačen.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.