© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Iz babičine shrambe: Brodet z morsko ribo


dolenjski-list
Metka McCully Žigon
2. 7. 2024, 14.00
Posodobljeno
03. 07. 2024 · 10:55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzbrodet.jpg
Shutterstock
Brodet z morsko ribo (Foto: Shutterstock)

Z eno nogo smo že na morju, zato tokrat morski recept. Izredno je preprost, z malo sestavinami, kar pa naj vas ne zavede, saj je neverjetno okusen. Jed je pripravljena hitro. Uporabite sveže morske ribe, lahko pa tudi zamrznjene.

Za ta brodet najpogosteje uporabim kar zamrznjen file osliča, izvrstna bo tudi škarpena. Oba imata belo, čvrsto meso in sta zato najprimernejša za to jed.

Sestavine

·         ½ kg ribjega fileja (oslič, škarpena ...)

·         1 čebula 

·         3–4 stroki česna

·         olivno olje, sol, poper

·         ½ l paradižnikove mezge

·         šopek svežega peteršilja

Priprava

1. Ribe naj bodo očiščene, brez kože in kosti. Če uporabite zamrznjene, jih prej odtajajte.

2. V ponvi z visokim robom na nekaj žlicah olivnega olja prepražite sesekljano čebulo, dodajte česen in kose ribe. Pražite 3–5 minut. Nato zalijte s paradižnikovo mezgo, premešajte in pokrito kuhajte še od 15 do 20 minut, da se jed primerno zgosti. Na koncu potresite z na drobno sesekljanim svežim peteršiljem.

3. Najbolj se prileže skupaj s kuhano koruzno polento. Pri nas na Primorskem ga vedno postrežemo tako. Kdor ne mara polente, naj ga postreže s kuhanim krompirjem. Če se vam mudi, bo dober tudi s kosom kruha.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.