Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Iz babičine kuhinje


Maja Poljšak, Maja
28. 10. 2017, 09.20
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kosilo, ki se ga razveseli prav vsak Slovenec in Slovenka.

svaljki z zeljem in slanino.jpg

IZ BABIČINE KUHINJE

Svaljki s kislim zeljem in slanino

Sestavine za 4 osebe:


750 g kislega zelja
1 kocka zelenjavne čiste jušne osnove
200 g prekajene slanine
250 g moknatega krompirja
1 rumenjak
3 žlice moke za testo in 2 žlici za valjanje
sol in poper
1 noževa konica muškatnega oreščka

Priprava:

1. Zelje damo v posodo, dodamo čisto jušno osnovo, prilijemo 200 ml vode, zavremo in pokrito kuhamo 15 minut. Krompir umijemo in skuhamo v slani vodi. Slanino narežemo na kockice.

2. Ko je krompir kuhan, ga olupimo in pretlačimo, primešamo moko in rumenjak, solimo in začinimo z muškatnim oreščkom. Nato vse zgnetemo v testo, ki ga na pomokani delovni površini zvaljamo v dolgo klobaso, jo narežemo na enako velike koščke in jih zvaljamo v svaljke v velikosti mezinca.

3. V posodi zavremo vodo za kuhanje svaljkov. Ko zavre, jo solimo, dodamo svaljke in jih skuhamo. Nazadnje v veliki ponvi popražimo narezano slanino, dodamo odcejene svaljke, še malo popražimo, dodamo zelje, premešamo in pražimo še 2 do 3 minute.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.