© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Italijanska pita z mlado blitvo »erbazzone«


Maja Poljšak, Maja
17. 10. 2017, 15.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Še tople zelenjavne pite so odlične kot začetna jed nedeljskega kosila.

italijanska pira.jpg

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g mlade blitve
  • 325 g moke
  • 150 g masla ali margarine
  • 80 g nastrganega parmezana
  • 1 drobno jajce za testo in 1 za nadev
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 sesekljan strok česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper

Priprava:

  1. Blitvo v slanem kropu blanširamo 3 minute, nato jo dobro odcedimo. Testo pripravimo, kot je opisano v prvem receptu: iz moke, kavne žličke soli, na kockice narezanega masla ali margarine in stepenega jajca, ki smo mu primešali žlico mlačne vode.
  2. Testo na pomokani delovni površini zvaljamo v dva kroga ali pravokotnika (odvisno od oblike pekača); od teh naj bo eden v velikosti pekača in drugi malo večji. Pekač namažemo z maslom in posujemo z moko in vanj položimo večji kos testa.
  3. Odcejeno in malo ohlajeno blitvo stisnemo med dlanmi, da izcedimo vso tekočino, nato jo na grobo nasekljamo. V posodi segrejemo olje, dodamo sesekljan česen in blitvo, solimo in popramo ter mešamo in dušimo toliko časa, da tekočina povre.
  4. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Testo v pekaču potresemo z dvema žlicama parmezana. Ko se blitva malo ohladi, primešamo stepeno jajce in preostali parmezan. Nadev stresemo v pekač in ga pokrijemo z manjšim kosom testa, robove pa zatisnemo.
  5. Iz ostankov testa izrežemo okraske v obliki listov in jih položimo na vrh. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 40 minut. Pito ponudimo še toplo ali mlačno.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.