Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Imenitna kuhinja Teresine sredi haloških gričev


tednik
Estera Korošec
12. 7. 2023, 19.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V Cirkulanah je po novem mogoče preizkusiti imenitne jedi, kot so jelenov file z brusnicami in gobami, zavitek iz listnatega testa s pršutom, rulado iz svežega testa z rikoto in špinačo, doma narejeno mocarelo, špinačne špeclje s smetanovo omako, torte iz ajdove in pirine moke … Z veliko srčnosti in predanosti jih pod imenom Šumicakitchen pripravlja prekaljena kuharica Teresina Veronese iz Italije, ki se je urila v najboljših hotelih na Tirolskem, kar 25 let pa je imela svojo restavracijo v Vicenzi pod Dolomiti.

1688997780_ek_sumica_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Za srečanje s Teresino in njeno družino smo bili dogovorjeni v Šumici, ki je le nekaj minut iz središča Cirkulan. Gre za prijeten prostor sredi gozda, ki so ga najeli v začetku letošnjega leta. Leseni objekt, ki je večinoma zastekljen, so lepo uredili, pogrnili lesene mize in dodali kar nekaj detajlov, ki dajejo prostoru pridih domačnosti. Lokacija je zelo avtentična, povezana z naravo, njeni največji prednosti pa sta mir in neokrnjena narava. Na vhodu me je najprej pričakal Andrej Dobaj, dolgoletni Teresinin partner, ki ga je spoznala v Italiji. Andrej je sicer po rodu Mariborčan, večino življenja pa je preživel v Italiji. Že na prvi pogled je videti, da sta zelo povezana, se spoštujeta in imata rada, vse odločitve pa sprejemata skupaj. V Haloze sta skupaj z otroki prvič prišla pred več kot desetimi leti. Pravita, da je bila to ljubezen na prvi pogled. Takrat sta se ukvarjala z ekološkim kmetovanjem, pekla kruh, izdelke pa prodajala na mariborski tržnici. Nato so se morali zaradi družinskih zapletov vrniti v Italijo, po šestih letih pa so se ponovno vrnili nazaj med haloške hribe, kjer nameravajo tudi ostati. Najmlajša hči Anna je uspešno zaključila šesti razred v osnovni šoli Cirkulane, Ilenia, ki jo zanima likovna umetnost, bo septembra devetošolka, najstarejša Elisa pa pomaga mami v kuhinji in pri strežbi. Ob koncih tedna, ko imajo veliko gostov, priskočijo na pomoč prav vsi družinski člani.

Tirolska kuhinja sredi haloških hribov

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.