Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Gostilna Prinovec praznovala prvo obletnico


dolenjski-list
L. Markelj
22. 2. 2014, 20.30
Posodobljeno
27. 02. 2014 · 08:54
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

dsc_6522.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
DSC_6522
d06_prinovec.jpg
L. M.
Zdravko Andželevski se s svojo kulinariko rad predstavlja tudi na stojnicah ob različnh priložnostih. Na sliki v Novem mestu v Qulandiji. (Foto: L. M.)

30-letni Zdravko Andželevski, Brežičan po rodu, ki je lani postal najemnik Gostilne Prinovec, je danes odličen kulinarik, poln idej in načrtov. Da je Zdravko podjeten fant, ni dvoma, saj je v Brežicah imel svojo restavracijo, gostilno in vinoteko Stara pravda, kasneje pa je kulinariko vodil tudi pri znanem bizeljskem vinogradniku Isteniču.

zdravko_andzelevski.jpg
L. M.
Zdravko Andželevski: "Na zdravje!" (Foto: L. M.)

A hotel je iti na svoje. Pravi, da je imel kot mlad kuharski mojster kar nekaj ponudb, a odločil se je za Gostilno Prinovec, ki je bila nekoč zelo priznana v dolenjskem koncu. Skupaj s punco Tadejo Teodorovič, ki tudi že vrsto let dela v strežbi, se trudita za dobro ponudbo. Pred kratkim so s posebnim kulinaričnim večerom obeležili prvo obletnico delovanja gostilne. Ponudili so svojo dobre jedi,povabili pa so tudi priznane vinarje: Rojac, Vipavsko klet, klet Goriška brda, Pudvoi, KZ Metlika, Dolc, Jarkovič. Prisotni so bili tudi Mabat, klub gurmanov Škaručna, oljkarstvo Jerebica, Šavle Istra tartufi, medeni butik Voglar. Predstavili so trgovinico s spominki ter vinoteko z več kot 150 različnih vini, oljčnimi in bučnimi olji, medi, marmeladami. Poskrbljeno je bilo tudi za glasbo – nastopili so: Žband, KOK band, Šmarješka godba, Klapa iz našeg malog mista.

Sodeluje z domačini

dsc_6572_0001.jpg
L. M.

V gostilni Prinovec strežejo lokalno in mediteransko hrano, od malic do kosil in jedil po naročilu. Zdravko se trudi uporabljati slovenske in lokalne sestavine, kar je gotovo pohvalno. Sodeluje z domačini – tako moko kupuje v Mlinu Košak v Družinski vasi, meso na turistični kmetiji Škrbina na Vinici pri Šmarjeti, med in marmelado v Čebelarstvu Voglar v Šmarjeških Toplicah, sire pri Gorišku iz Mokronoga… »Gostje, med katerimi so tako domačini kot tujci, cenijo dobro hrano in se vračajo zaradi nje, zato se trudim,« pravi Zdravko, ki vsak mesec v gostilni pripravlja tudi kulinarične in tematsko obarvane dogodke, kot so dnevi tartufov, čemaža, gob itd. Zraven hrane izbrani vinar poskrbi tudi za primerno vino, sicer pa je Zdravko tudi somelier. Stalno se izobražuje.

Gostilna Prinovec je od nedavnega bogatejša za dobro založeno vinoteko, v kateri je poudarek na slovenskih vinih, najti pa je tudi francoska in ostala. Možne so degustacije vrhunskih vin s prigrizki. Vina se da tudi kupiti za domov, ravno tako olja, med, tartufe, skratka kulinarične dobrote priznanih domačih proizvajalcev. Dobre jedi je pri Prinovcu večkrat mogoče uživati tudi ob prijetni glasbi »v živo«.

Sprejemajo zaključene družbe do sto ljudi, poleti pa je odprta terasa še za dodatnih sto ljudi, ter zunanja otroška igrala. Sicer je v restavraciji tudi otroški kotiček, kar je za mlade družine še kako dobrodošlo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.