FOTO: Okus po belokranjsko


V sklopu letošnjega že 47. Jurjevanja, ki se je včeraj začelo v Črnomlju, je tudi vrsta spremljajočih prireditev. Tako je bila v Vinarsko informacijskem centru Bele krajine, ki ga bolj poznamo po imenu Črnomaljska klet, odprta kulinarična razstava z naslovom Okus po belokranjsko. Društvi kmečkih žena iz Črnomlja in Dragatuša sta na ogled postavili belokranjske jedi iz medu.
Belokranjska kulinarika je, podobno kot kuhinje po Sloveniji, zaznamovana z vplivi sosednje države, pomešana je tudi z drugimi slovenskimi kuhinjami, po svoje pa je pristno belokranjska. A tudi jedi, ki izvorno niso naše, so to z leti postale in "okus po belokranjsko" je prepoznaven in tipičen za deželo belih brez, zelenega Jurija, starih običajev in gostoljubnih domačinov.
Prizadevne članice iz obeh društev so se res potrudile in razstava, ki bo na ogled vse do konca Jurjevanja, je prava paša za oči. Iz Črnomaljske kleti je tokrat zadišalo po medu.
Razstavo je odprl podžupan občine Peter Dichlberger, o jedeh oziroma pecivih iz medu, ter pomenu tega čebeljega pridelka za človekovo zdravje pa je spregovorila predstavnica DKŽ iz Črnomlja Zdenka Štrbenc. O koristnosti čebel v kmetijstvu sta spregovorila Andrej Sever in Damjan Vrtin. V kulturnem programu je nastopila skupina Sekstet. Ob kozarčku izbrane belokranjske kapljice smo odlične medene izdelke tudi poizkusili.
Tekst in foto
Vinko Kukman
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se