FOTO: Kuhna pa to v Novem mestu



Otroci še kako dobro poznajo prehransko kulturno dediščino, kar danes dokazuje osem skupin kuharjev z osnovnih šol Drska in Šmihel. Poiskali so stare recepte in v novomeški gostilni Jakše v okviru pete sezone kuharskega tekmovanja Kuhna vsaka od njih pripravlja tri jedi: eno na star način, druga je modernejša različica prve, tretja pa predstavlja pozdravno jed za goste.
Na 12 regijskih tekmovanjih, ki se bodo zvrstila do konca marca, se bo letos predstavilo 99 skupin osnovnošolcev, najboljši se boso uvrstili na državno tekmovanje.
Vodja projekta Anka Peljhan je poudarila, da je njihov namen ohranjanje kulturne in prehranske dediščine, tekmovalci namreč izbrskajo stare recepte, ki bi sicer šli v pozabo, hkrati pa se mladi na ta način naučijo pripravljati lokalno hrano. Vsako leto po tekmovanju izdajo tudi knjigo receptov.
V gostilni Jakše danes diši po pogačah, klobasah, cmokih, močniku in drugih tradicionalnih dolenjskih dobrotah in različni sladicah, ki jih bo ocenila strokovna komisija iz vrst gostincev – Borut Jakše, Rok Vovko, Urša Berginc, članica komisije pa je tudi druga najstarejša Novomeščanka, 99-letna Stanka Grein.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se