FOTO: Izbor najboljših restavracij v Sloveniji za leto 2019 - podrobnosti



Zaključen je tretji izbor najboljših slovenskih restavracij The Slovenia Restaurant Awards 2019. Letošnja podelitev nagrad, ki je potekala na čudoviti lokaciji golf igrišča in restavracije Evergreen na Smledniku je bila nekaj posebnega in pravi poklon slovenski kulinariki. Končala se je s 16-hodno dobrodelno večerjo, kakršne v Sloveniji zagotovo še ni bilo. Dan, za katerega lahko rečemo, da je bil izpolnitev sanj vsakega kulinaričnega navdušenca, so popestrile izobraževalne delavnice, okrogla miza s strokovnjaki s področja gastronomije in druženje ob odlični hrani in pijači. Zaključil pa se je spektakularno. Večerjo “Slovenia Dinner by Römerquelle” so namreč pripravili vsi najboljši slovenski kuharski mojstri: Mojmir Šiftar (Restavracija Evergreen), Ana Roš (Hiša Franko), Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono), Janez Bratovž (Restavracija JB), Uroš Štefelin (Vila Podvin), Uroš Klinec (Nejka in Uroš Klinec), Boštjan Trstenjak
(Restavracija Cubo), Marko Magajna & Luka Gmajner (Galerija Okusov), Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Gregor Vračko (Hiša Denk), Leon Pintarič (Hiša Rajh), David Vračko (Restavracija Mak), Matej Tomažič (Domačija Majerija), Damjan Fink (Gostilna na Gradu), Jure Tomič (Ošterija Debeluh) in Bine
Volčič (Monstera Bistro). Sredstva, 5.000 eur, ki smo jih zbrali na večerji, smo namenili fundaciji “The Slovenia young chef Foundation”.
Letošnji dobitniki nagrad The Slovenia Restaurant Awards (TSRA)
Vrhunske slovenske restavracije so se potegovale v različnih kategorijah in regijah. Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko, na področju Mediteranske & Kraške Slovenije je prejela laskavi naziv Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono, v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk, v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa je navdušila Restavracija JB.
Laskavi naslov najboljše gostilne je prejela Gostilna pri Lojzetu, za najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana Restavracija Grad Otočec, naziv najboljšega kulinaričnega novinca pa je prejela Domačija Belica. Podelitev nagrade za najboljši družbeni profil restavracije je prejela Družina Bazilika, naziv najboljšega družabnega kulinaričnega vplivneža pa sta prejela Jernej Zver in Maja Galuf, ki ustvarjata kulinarični blog JernejKitchen. Best service by Diners Club Exclusive je podelil tudi nagrado za najboljšo postrežbo, ki jo je prejela ljubljanska Restavracija Cubo. Hiša Franko pa si je prislužila nagrado Vox populi, z največ glasov s strani javnosti. Na koncu so bili razglašene tri najboljše restavracije v Sloveniji. Naslove najboljših TOP 3 Slovenia Restaurant Awards je prejela trojica slovenskih restavracij, Gostilna pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, Hiša Franko in Vila Podvin.
Seznam najboljših restavracij je objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com, v mapi THE SLOVENIA RESTAURANTS in v knjigi THE SLOVENIA RESTAURANTS. Regijski zmagovalci in finalisti bodo predstavljeni obširneje, vse ostale restavracije, ki jih je strokovna komisija predala v glasovanje Akademiji in širši javnosti, pa bodo pridobile oznako kot “priporočene”.
Podrobnosti izbora
Potek
V letošnji izbor v okviru projekta THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS, ki je potekal pod sponzorstvom Diners Cluba, je strokovna komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, doc. dr Aleš Gačnik, mag. Helena Cvikl in Yuri Barron predlagala 201 restavracij. Začetek glasovanja za strokovno javnost se je začel 30.1.2019 (Gastronomska Akademija, 75%). V ožji izbor pa se je letos uvrstila 101 restavracija, seldilo je glasovanje za splošno javnost, ki se je začelo 1.3.2019 (25% ocene) in zaključilo 31.3.2019. Glasove smo v potrditev revizijski hiši Deloitte Slovenija predali 19.4.2019 in ta je skladno, z vnaprej določenim sistemom glasovanja, opravila neodvisni pregled prejetih glasov Gastronomske Akademije in javnosti. Revizija t.i. “voting sistema” obsega sistematičen strokoven pregled tehničnega in organizacijskega vidika in zagotavlja verodostojnost v samem procesu.
Kako je komisija pripravila izbor restavracij
Strokovna komisija je po strokovnih kriterijih in osebnih izkušnjah pripravila obširen seznam restavracij (201), za katere meni, da s svojo ponudbo ter kakovostjo jedi in storitev ponujajo vrhunsko kulinarično izkušnjo. Slovenijo je razdelila na štiri regije; Alpska Slovenija, Mediteranska & Kraško Slovenijo, Termalno - Panonsko Slovenijo in Ljubljano z osrednjo Slovenijo.
Kriteriji za uvrstitev v izbor
- Restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2018, bodo lahko kandidirale šele za leto 2020.
- Hrana in pijača (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacija jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno spajanje hrane in pijače).
- Storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja).
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se