Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: Državna razstava pletenic v Prečni


dolenjski-list
I. Novak
19. 2. 2012, 16.35
Posodobljeno
20. 02. 2012 · 12:37
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

pletenice_precna_2012001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
pletenice precna 2012001, pletenice_precna_2012001
pletenice_precna_2012064.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Štefka Vidic s svojo nagrajeno pletenico. (Foto: I. Novak)
pletenice_precna_2012002.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Razstava je tudi tokrat pritegnila številne obiskovalce. (Foto: I. Novak)

V Prečni je ta konec tedna dišalo po kruhu, in to ne po kakršnemkoli, saj so gospodinje z različnih koncev in tudi dva možaka sta bila vmes, pripravile bogato razstavo umetelno izdelanih pletenic. Na tej državni razstavi, že tretji po vrsti, ki jo pripravljajo Zveza kmetic Slovenije, Društvo kmečkih žena Novo mesto, Turistično društvo Straža in Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto, so tokrat v oceno prejeli kar 80 pletenic. »Koliko pridnih rok je bilo potrebno, da imamo pred seboj take izdelke,« je spomnila predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule.

Ocenjevalna komisija, ki ji je predsedovala Valerija Poreber, ni imela lahkega dela, kot se lahko prepričate na fotografijah, so spretne roke vpletle veliko kit in pletenice okrasile z dekoracijo, ki daje izdelkom poseben čar. Ocenjevali so obliko in zahtevnost pletenja, barvo in izgled skorje ter sredice. Podelili so pet bronastih priznanj, 42 srebrnih in kar 33 zlatih.

Najboljšo pletenico v vseh pogledih, ki je dosegla najvišje možno število točk, je spekla Štefka Vidic, predsednica novomeškega Društva kmečkih žena. »Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo,« mi je odgovorila na vprašanje, kako se speče najboljšo pletenico. Prizna, da poleg dobre moke, masla in domačih jajc veliko šteje tudi podpora domačih. »Če pečeš v harmoniji, v miru, se to na izdelku zelo pozna. Včeraj sem vstala ob 4.30 zjutraj, da sem uspela vse pripraviti,« je povedala. Kruh sicer redno peče v domači krušni peči, pletenice pa pogosteje šele od prvega ocenjevanja pletenic v Prečni pred sedmimi leti.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.