FOTO: Delavnice v Dobrotah Dolenjske


V okviru oddelčnega projekta Z majhnimi rokami do velikih dobrot smo se odločili, da bodo otroci spoznali eno najbolj zdravih žit s tisočletno tradicijo – piro. Z Dobrotami Dolenjske smo se dogovorili, da so nam v januarju pripravili delavnice na to temo.
S predpasniki v rokah smo se odpravili v njihove prostore, kjer so nas pričakale nasmejane zaposlene. Na delavnico so povabile g. Roglja, ki nam je prikazal mletje pire v moko. Zmleto piro smo presejali, da smo ločili otrobe od moke. Preskusili smo se v izdelavi pirinih kosmičev, za kar smo potrebovali veliko mišic. Vmes smo poskusili pirine ublance, ki so, mimogrede, odlični, in v lončke pa smo posejali piro.
Nato smo se odpravili v kuhinjo, kjer je že dišalo, kajti že se je kuhalo naše kosilo. Med kuhanjem pa smo zavihali rokave in iz pripravljenega testa oblikovali in spekli odlične žemljice ter slastne medenjake. Med oblikovanjem testa so otroci izredno uživali. Medtem, ko smo namleto moko pakirali v vrečke, je že zadišalo po pirinih palačinkah. Te smo z največjim veseljem namazali z domačimi marmeladami. Za zaključek pa smo si privoščili še kosilo – ekološki pirin rižek z jurčki v smetanovi omaki in se posladkali še s palačinkami. Ko smo se polnih rok pirinih dobrot poslavljali od nasmejanih zaposlenih, je eden izmed otrok rekel: »To je bil najboljši dan v vrtcu do sedaj«. In lahko rečeva, da se s tem še kako strinjava. Polni lepih vtisov in prijetno utrujeni smo se odpravili v vrtec.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se