Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Dvobarvni rezanci s pravo bolonjsko omako


Maja Poljšak, Maja
4. 4. 2017, 09.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jedi z bolonjsko omako

dvobarvni rezanci.jpg

Sestavine za 6 oseb:

  • 500 g rezancev
  • 200 g mlete govedine
  • 120 g mlete svinjine
  • 40 g na drobno sesekljane pancete
  • 1 na drobno sesekljana čebula
  • 2 žlici na drobno sesekljanega ali naribanega korenčka
  • 2 žlici na drobno sesekljane stebelne zelene
  • 1 pest posušenih jurčkov (po želji)
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 ščep posušenega majarona
  • sol in poper
  • 1 noževa konica muškatnega oreščka
  • 30 g masla
  • 100 ml rdečega vina
  • 250 g paradižnikove kaše
  • 1 žlica moke (po želji)
  • 100 ml čiste juhe ali sladke smetane (po želji)
  • 80 g nastrganega parmezana

Priprava:

  1. V posodi stopimo maslo. Dodamo mu panceto, čebulo, korenček in zeleno, mešamo in pražimo, da čebula postekleni. Nato vmešamo obe vrsti mesa in po želji še na drobno sesekljane namočene jurčke. Pražimo toliko časa, da se meso razdrobi in spremeni barvo.
  2. Prilijemo vino, dodamo peteršilj in majaron, solimo in popramo ter začinimo z muškatnim oreščkom. Ko vino izpari, primešamo paradižnikovo kašo in pokrito kuhamo 20 minut.
  3. Omako enakomerno potresemo z moko, dobro premešamo, razredčimo z juho ali s smetano in na blagem ognju pokrito kuhamo vsaj eno uro. Proti koncu kuhanja pristavimo lonec z vodo za kuhanje testenin. Krop solimo in vanj stresemo rezance. Ko so kuhani, vendar še čvrsti, jih odcedimo, razdelimo na krožnike ali v skledice, dodamo nekaj omake in potresemo z malo parmezana. Ostanek omake in parmezana ponudimo posebej.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.