© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Državno ocenjevanje prleških gibanic: Pekli so jo že pred 1. svetovno vojno


tednik
Darja Žganec Horvat
21. 6. 2021, 21.04
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih je v soboto, 12. junija, v župnijskih prostorih v Križevcih pri Ljutomeru že osmo leto zapored organiziralo prireditev Prleška gibanica 2021.

1624284389_dzh-v_pričakovanju.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

»Prleška gibanica je tradicionalna prleška jed, ki se je ohranjala skozi rodove. V preteklosti je bila praznična jed, saj je bila na mizi le ob večjih družinskih praznikih in ob koncu pomembnih kmečkih opravil. Zagotovo je kot kulinarična posebnost pomemben del kulinarične dediščine Prlekije, zato je tudi vpisana v register nesnovne kulturne dediščine,« je v uvodu povedala Tjaša Kos, predsednica Kulturnega, turističnega in izobraževalnega društva Kelih.

»V začetnih letih ocenjevanja je bila med gibanicami že na oko zelo velika razlika, kaj šele v samem okusu. Večina jih je bila pečenih v štirikotnem pekaču, bile so zelo različnih višin. In prav tu se vidi naše delo, ki smo ga v teh letih opravili skozi različne izobraževalne delavnice, okrogle mize, zbiranja receptov. Stvari se standardizirajo, napredek je,« je delo društva ponosno predstavila Kosova.

S terena celotne Prlekije so pridobili več kot 100 receptov, najstarejšega pa so odkrili v kuharski knjigi iz časa pred 1. svetovno vojno. Za pripravo prave prleške gibanice so iz »modernih« receptov izločili vanilijev sladkor, limonino lupino in rozine.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Preberite več v Štajerskem Tedniku

1624273530_dzh-v_pričakovanju.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.