Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Draženci: Domači rezanci za najboljšo govejo juho


tednik
Majda Goznik
7. 1. 2019, 09.05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Članice Društva gospodinj Draženci ostajajo zveste tradiciji. Decembra so v vaškem domu v Dražencih v sodelovanju s Kmetijsko svetovalno službo pripravile že 17. gospodinjski večer v ročni izdelavi rezancev. Pomerilo se je nekaj manj ekip kot v prejšnjih letih (11), prvič tudi članice Društva kmetic Destrnik, ki so povedale, da rezance za juho, pa tudi kašo za juho in široke rezance, še vedno izdelujejo doma. Goveja juha je namreč dobra le z doma izdelanimi rezanci.

1546690002_cg_naj_rezanci_drazenci_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Rezance, ki so jih pripravile iz okrog 20 dag moke (štajerska ostra moka) in dveh jajc, so za ocenjevanje izdelale še članice: Društva kmetic MO Ptuj, Društva žena in deklet Gerečja vas, Društva gospodinj Zavrč, Društva gospodinj Draženci, Društva žena in deklet občine Hajdina, Aktiva žena Dolena, Društva žensk Hajdoše, Aktiva žena Sela, Društva kmetic občine Videm in Društva kmečkih žena občine Dornava.

V tekmovalnem času, ki je bil določen na 90 minut, so morale izdelati jušne in široke rezance. Komisija, ki so jo sestavljale Terezija Bogdan iz svetovalne služne KGZ Ptuj, Marija Horvat, učiteljica praktičnega pouka in Darinka Gostenčnik, upokojena učiteljica Izobraževalnega centra Piramida, je izdelavo ročnih rezancev ocenila po več kriterijih: enakomernosti narezanih rezancev, razvaljanem testu, ki je moralo biti razvaljano na tanko in brez lukenj, ter končnih izdelkih, rezancih, ki niso smeli biti med seboj sprijeti. Najboljše je po teh kriterijih izdelala ekipa Društva gospodinj Zavrč. Tudi letos so že po tradiciji rezance vseh ekip zakuhali v govejo juho, s katero so postregli na družabnem večeru.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.