Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Domača zakladnica marmelad (recept za marelično)


lokalno
JASMINA PIRNAR KROPE, kulinarični blog Yaska.si
5. 7. 2023, 13.10
Posodobljeno
06. 07. 2023 · 09:00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zmar__1_.jpg
kulinarični blog Yaska.si
Domača marelična marmelada (Foto: kulinarični blog Yaska.si)
_zmar__2_.jpg
kulinarični blog Yaska.si
Jasmina Pirnar Krope

Doma pripravljene marmelade so nekaj najboljšega, saj točno vemo, kaj vsebujejo, po okusu pa se sploh ne morejo primerjati s kupljenimi.

Moje marmelade so običajno pripravljene brez želirnega sredstva in so zato naravnejše ter seveda tudi nekoliko bolj tekoče, vendar spet ne toliko, da bi kar stekle s kruha. Običajno jih pripravim s sadnim sladkorjem oziroma fruktozo, ki je bistveno slajša od navadnega belega kristalnega sladkorja. Prednost fruktoze je predvsem njena presnova v telesu, saj po zaužitju ne zviša ravni krvnega sladkorja, kot se zgodi pri običajnem sladkorju.

Domača marelična marmelada

Marelično marmelado pripravljam že vrsto let. Običajno jo kuham iz starih sort marelic, saj so bolj mesnate in vsebujejo manj vode. Marelice že v osnovi vsebujejo manj pektina, zato jih pri kuhi lahko kombiniramo z jabolki, ki ga vsebujejo več, in tako marmelado naravno zgostimo. 

Sestavine

3 kg mesnatih marelic (stara sorta)  

2 kg sladkorja ali 1,2 kg fruktoze (sadni sladkor)  

10 g citronske kisline ali sok bio limone

Priprava

1. Marelice operemo in izkoščičimo ter odstranimo morebitne poškodovane ali druge slabe dele.

2. Pripravljene marelice damo v večjo posodo z debelim dnom, dodamo sladkor in zelo dobro premešamo, pokrijemo ter spravimo v hladilnik za 24 ur (vmes lahko nekajkrat premešamo).  

3. Posodo z marelicami postavimo na kuhalno ploščo in začnemo kuhati marmelado. Kuhamo približno 30 minut, nato pa marelice s paličnim mešalnikom dobro zmešamo v fino kašo. Če nastane veliko pene, jo odstranimo. 

4. S kuhanjem nadaljujemo do želene gostote (gostoto preverimo tako, da žličko marmelade polijemo na hladen krožnik, počakamo nekaj minut, nato pa krožnik nagnemo). Na koncu dodamo oziroma primešamo še citronsko kislino ali sok bio limone. 

5. Marmelado prelijemo v sterilizirane kozarčke (pomite kozarčke postavimo za 10 minut v pečico ogreto na 100 stopinj) in jih z ustreznim pokrovom (pokrov obrišemo z malce alkohola) dobro zatesnimo. Nato kozarčke z marmelado položimo na toplo ali zavijemo v odejo, da se počasi ohladijo, ter ohlajene shranimo v temen prostor do uporabe.

NAMIG

Iz navedene količine marelic se nakuha marmelade za približno 12 do 14 kozarčkov po 212 ml. Lahko tudi kakšen kozarček manj ali več, odvisno od tega, koliko vode »spustijo« marelice.

NASVET

Najbolj aromatično marelično marmelado pripravimo tako, da izkoščičene marelice posujemo s sladkorjem in jih v zaprti posodi pustimo na hladnem približno 24 ur, šele nato skuhamo marmelado. 

 Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 26, 27. junij, 2023.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.