Delavnica senzorike mladih vin

##IMAGE-3925017##
V društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj smo v preteklih letih organizirali dva tečaja iz senzorike vin, prvega v letu 1998 in drugega leta 2012. Pravzaprav je bilo naše društvo prvo v Sloveniji, ki je, vsaj po naših informacijah, pred osemnajstimi leti organiziralo tovrsten tečaj. Strokovno izvedbo obeh smo zaupali strokovnjakom iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. Med teoretičnim in praktičnim usposabljanjem smo se naučili zaznavati različne note v vonju in okusu, vretnotiti obarvanost ter začutili celotno harmonijo vina, izvedeli smo kako prepoznati različne bolezni in napake v vinu ter kako jih preprečiti ali odpraviti.
V petek, 2. decembra 2016, smo se bivši tečajniki zbrali na delavnici, kjer smo pod strokovnim vodstvom enologinje Darje Bovhe, osvežili pridobljeno znanje in izkušnje. V Mastnakovi kleti na posestvu Krakovo smo poskusili različna vina letnika 2016, skupaj 35 vzorcev, od zvrsti do različnih sort. Mnoga mlada vina, katera smo analizirali, so v tej fazi razvoja še malce robata, potrebujejo nego in čas za zorenje, nekatera tudi dodatek žvepla ali pretok. Enotnega mnenja pa smo bili, da je letnik 2016 nadpovprečen, da so vina bogata, strukturna, aromatična in harmonična tudi z zmernimi kislinami in zrelimi tanini. Letnik torej obeta, priložnost za bolj temeljito oceno pa bo na društvenem ocenjevanju vin, februarja prihodnje leto.
Kakovost naših vin se zagotovo povečuje tudi zaradi dejstva, da se trideset članic in članov, ki so uspešno opravili tečaj "Senzorika vin", posveča strokovnemu delu na področju enologije, ob različnih priložnostih pa širijo pridobljeno znanje in izkušnje še na druge.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se